Λίγο οι ώρες που περνάμε καθισμένοι στο γραφείο μπροστά σε έναν υπολογιστή, λίγο η “σχέση” που έχουμε με τα κινητά μας τηλέφωνα και να σου πονάκια στον αυχένα και στην πλάτη. Η κακή στάση του σώματος, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές επιπτώσεις από μυϊκές ενοχλήσεις. Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα, γνωρίζουμε και τη σημασία να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για να προστατευτούμε.
01 Αυχένας και κεφάλι. Η κακή στάση του σώματος που προκύπτει (συνήθως) από το “κρέμασμα” που δημιουργείται όταν κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας επιβαρύνει τους μύες του αυχένα. Αυτή η θέση επηρεάζει τα νεύρα στην περιοχή με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε από πονοκεφάλους. Σε μία έρευνα του 2014 διαπιστώθηκε πως, όσο πιο χαμηλά σκύβουμε το κεφάλι, τόσο αυξάνεται το βάρος που καλείται να υποστηρίξει η σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα, όταν το κεφάλι μας είναι σε σωστή θέση, αυτό ζυγίζει περίπου πέντε κιλά. Για κάθε ίντσα (η οποία ισούται με περίπου 2,5 εκατοστά) που σκύβουμε μπροστά, αυτό το βάρος διπλασιάζεται. Τα μαθηματικά είναι απλά, επομένως αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό…
02 Σαγόνι. Περνώντας αρκετή ώρα με το κεφάλι σκυμμένο μπροστά, οι μύες στην κροταφογναθική άρθρωση ζορίζονται περισσότερο, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μεγαλύτερο πόνο όταν προσπαθούμε να κινήσουμε το σαγόνι μας. Σε έρευνα του 2018 οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η σωστή στάση του σώματος μπορεί να περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα.
03 Κυκλοφορία του αίματος. Με το σώμα σε μία αφύσικη γι’ αυτό στάση, αυξάνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Η πίεση αυτή μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να αισθανόμαστε κουρασμένοι Επιπλέον, εξαιτίας της κακής στάσης, οι μύες και οι αρθρώσεις ενεργοποιούνται περισσότερο προκειμένου να εξισορροπηθεί γενικότερα η σωματική λειτουργία κι είναι κι αυτός ένας λόγος για το αίσθημα κόπωσης.
04 Ώμοι. Ο πόνος και το αίσθημα “κόμπων” στους ώμους είναι ίσως από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά μίας κακής στάσης του σώματος. Οι μύες κι οι τένοντες στην περιοχή των ώμων βιώνουν τέτοια πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύνδρομο που λέγεται “πρόσκρουση ώμων”, με αποτέλεσμα ρήξη των μυών που προκαλεί έντονο πόνο και αδυναμία στο συγκεκριμένο σημείο.
05 Πλάτη. Σε μία υγιή πλάτη συναντούμε τρεις καμπύλες: μία εσωτερική στον αυχένα, μία εξωτερική στο πάνω τμήμα της πλάτης κι άλλη μία εσωτερική στην περιοχή της μέσης. Αυτές οι καμπύλες διατηρούνται αν όταν καθόμαστε διατηρούμε σε ευθεία τον κορμό και τον αυχένα. Αν, όμως συνηθίζουμε να καμπουριάζουμε και αν γέρνουμε το κεφάλι, οι μύες σε αυτά τα σημεία υφίστανται πίεση με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πόνο. Το πρόβλημα εντείνεται αν έχουμε αδύναμους κοιλιακούς μύες οι οποίοι, αν τους διατηρούσαμε ενδυναμωμένους, θα απορροφούσαν ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της πίεσης.
06 Αναπνοή. Κι όμως, τα προβλήματα της κακή στάσης του σώματος δεν εντοπίζονται μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα Ειδικά σε καθιστή θέση, όταν σκύβουμε το κεφάλι ή γέρνουμε την πλάτη, η περιοχή του στήθους συμπιέζεται και το διάφραγμά μας δε διαστέλλεται πλήρως κατά την αναπνοή. Κακή αναπνοή σημαίνει μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου και κατ’ επέκταση έντονο αίσθημα κόπωσης.
07 Πεπτικό σύστημα. Είναι σημαντικό μετά από ένα γεύμα, το σώμα μας να έρχεται σε μία σωστή στάση χωρίς να “διπλώνει”. Αν μετά το φαγητό καθίσουμε και σκύψουμε για ώρα μπροστά, τα οξέα του στομαχιού μπορούν να κατευθυνθούν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καούρας. Επιπλέον, ασκείται μεγάλη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα μειωμένη κυκλοφορία αίματος που θα δυσχεράνει τη διαδικασία της πέψης.
08 Πόδια. Είτε όταν καμπουριάζουμε ενώ καθόμαστε είτε όταν περπατάμε σκυφτοί, επιβαρύνονται οι αρθρώσεις με αποτέλεσμα το ισχίο να χάνει την ευθυγράμμισή του και στη συνέχεια η άρθρωση του γονάτου να κινείται με μεγαλύτερη δυσκολία. Ακόμη μπορεί να επηρεαστεί κι η ισορροπία του πέλματος και του αστραγάλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ταλαιπωρηθούμε αργότερα από πελματοειδή περιτονίτιδα που συνήθως προκύπτει από φλεγμονή στους μαλακούς ιστούς που συνδέουν τη φτέρνα με το μετατάρσιο του πέλματος.
Μην ανησυχείτε, όμως, μπορούμε να προλάβουμε τυχόν επιπτώσεις! Πώς;
- Αρχικά, θα πρέπει να “εκπαιδεύσουμε” το σώμα μας να παίρνει τη σωστή γι’ αυτό στάση. Αυτό σημαίνει πως διατηρούμε την πλάτη μας σε ευθεία και, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε υπολογιστή, η κορυφή της οθόνης του να είναι στο ύψος του βλέμματός μας, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβουμε το κεφάλι, οι ώμοι να έρχονται προς τα πίσω και, όταν πληκτρολογούμε, τα χέρια μας να είναι σε ευθεία και το ποντίκι στο ίδιο ύψος με το πληκτρολόγιο. Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε τα γόνατά μας να δημιουργούν ορθή γωνία, οπότε αποφεύγουμε όσο γίνεται το “σταυροπόδι”. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε να στηρίζουμε το τηλέφωνό μας με τον ώμο. Ακόμη, περιορίζουμε τη χρήση του smartphone και, όταν γράφουμε σε αυτό το φέρνουμε το ύψος του βλέμματός μας, όπως και με την οθόνη του υπολογιστή.
- Περπατάμε ευθυτενείς και (ιδανικά) χωρίς να είμαστε προσηλωμένοι στο κινητό μας – όχι μόνο για να μην κρατάμε σκυμμένο το κεφάλι μας, αλλά και για λόγους ασφαλείας, σαφώς!
- Φροντίζουμε να μην κουβαλάμε φορτία με μεγάλο βάρος.
- Αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε διατάσεις και ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους ώμους, όπως περιστροφές, και τον κορμό μας – για το δεύτερο η “σανίδα” είναι η καλύτερη πρόληψη. Επίσης, με μερικές ασκήσεις yoga επιτυγχάνουμε διατάσεις στον κορμό, τα χέρια και τη μέση κι έτσι το σώμα “διδάσκεται” σε μία αρμονική ισορροπία. Οι ιδανικότερες ασκήσεις είναι ο Χαιρετισμός στον Ήλιο, η Στάση του Βουνού και οι Στάσεις του Σκύλου.
- Κοιμόμαστε σωστά – εδώ σας θυμίζουμε τρόπους ώστε ο ύπνος σας να γίνει πιο αναπαυτικός ανάλογα με τη στάση που συνήθως κοιμάστε.
Πηγή: Live Strong
Photo credits: Penrose Therapy, Observer&Prevention