AIR FRYERS: ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ HYPE;

Φίλοι και γνωστοί μας το έχουν δοκιμάσει, το συζητούν παντού! Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε προτού κάνετε την επένδυση που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύατε μέχρι τώρα…

               Στα πλαίσια της καθοριστικής αλλαγής σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα air fryers είναι η νέα “μόδα” που μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε τα αγαπημένα μας τηγανιτά γεύματα λιγότερο “αμαρτωλά”, ιδίως τις τηγανιτές πατατίτσες! Πώς γίνεται αυτό; Τα γεύματα που ετοιμάζονται σε ένα air fryer έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά συγκριτικά με εκείνα που τηγανίζονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Εντούτοις, αξίζει η όλη βαβούρα γύρω από αυτό το δημοφιλές gadget;

               Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί ένα air fryer προτού αρχίσουμε τη σύγκριση με το κλασσικό τηγάνισμα των τροφών.

               Για να μαγειρέψουμε στη συσκευή χρειαζόμαστε μόλις μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (ή κάποιο άλλο λάδι μαγειρέματος), το sir fryer λειτουργεί με την ανακύκλωση ζεστού αέρα ώστε η τροφή να έχει την ανάλογη τραγανή υφή. Έτσι αυτή έχει την ίδια γεύση, αλλά με μόλις ένα μέρος των θερμίδων και των λιπαρών της τροφής που θα τηγανιστεί στο τηγάνι ή τη φριτέζα.

               Ποια είναι, λοιπόν , τα οφέλη ενός air fryer στην κουζίνα και, κατ’ επέκταση, στη διατροφή μας;

               01 Καθώς τα τηγανιτά γεύματα είναι συνδεδεμένα με την παχυσαρκία και με σχετικές παθήσεις, η χρήση ενός air fryer μειώνει την πρόληψη λιπαρών που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

               02 Αν και το air fryer λειτουργεί με ζεστό αέρα, δεν ενέχει τον κίνδυνο να στάξει ή να πεταχτεί καυτό λάδι κατά το μαγείρεμα, κάνοντάς τη χρήση του πιο ασφαλή.

               03 Τα τηγανιτά τρόφιμα είναι διαβόητα για τις επικίνδυνες ενώσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές όπως το ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ένωση που σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε άμυλο τρόφιμα (όπως οι πατάτες, εν προκειμένω) όταν αυτά υποβάλλονται σε θερμική διαδικασία άνω των 140°C. Το ακρυλαμίδιο θεωρείται τοξικό κι έχει συνδεθεί με καρκίνους όπως του στήθους, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και των ωοθηκών αλλά και των νεφρών και του οισοφάγου. Η χρήση ενός air fryer θεωρητικά μειώνει το ρίσκο ανάπτυξης ανάλογων τοξικών ουσιών κι άρα το ρίσκο εμφάνισης κάποιου καρκίνου.

Τι λέει η επιστήμη…

               Οι επιστήμονες παραδέχονται πως περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες ώστε να εδραιωθεί η άποψη πως τα air fryers είναι όντως μία πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος σε σύγκριση με το τηγάνισμα, λόγου χάρη, στη φριτέζα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλο, αν τηγανιστούν, περιέχουν 13,2 γραμμάρια λιπαρών ενώ αν ψηθούν στο φούρνο η περιεκτικότητα φτάνει μόλις στα 390 mg. Η διαφορά είναι εμφανής, ωστόσο θεωρούν πως παίζει σημαντικό ρόλο κι η επιλογή του λαδιού που θα χρησιμοποιηθεί για το τηγάνισμα, όπως και η ποσότητα των Ω6 πολυακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα Ω3. Επιγραμματικά, δε μπορούν να εγγυηθούν με βεβαιότητα πως ένα τρόφιμο που θα μαγειρευτεί σε air fryer είναι πιο υγιεινό από εκείνο που θα ψηθεί ή που θα μαγειρευτεί σε slow cooker.

               Εντούτοις, τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν πως η χρήση ενός air fryer είναι πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά την υγιεινή διεργασία γευμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ίσως το καλύτερο θα ήταν να συνεχίσουμε να προτιμούμε μεθόδους όπως το ψήσιμο προτού αποφασίσουμε με απόλυτη βεβαιότητα να αγοράσουμε αυτό το “θαυματουργό” μαραφέτι!

Πηγή: medicalnewstoday.com

Featured image: freepik.com/@vecstock

You may also like