ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ;

Αυτά τα σημάδια θα σου απαντήσουν κατάλληλα

               Η επαρκής πρόληψη για να θωρακίσουμε την καλή μας υγεία βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη διατροφή μας κι ιδίως τα θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρει αυτή. Ένα αφανής (αλλά σούπερ) ήρωας είναι κι ο σίδηρος.

               Ο σίδηρος είναι το θεμέλιο ώστε το σώμα μας να παράξει επαρκή αιμοσφαιρίνη ώστε να μεταφέρεται το οξυγόνο σε όλο το σώμα – κι άρα αυτό να λειτουργεί όπως πρέπει. Όταν παρουσιάζεται ανεπάρκεια σιδήρου, δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να κυκλοφορήσει το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο εμφάνισης της σιδηροπενικής αναιμίας, μίας πάθησης που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει ως την πιο διαδεδομένη διατροφική ανεπάρκεια.

               Ο σίδηρος μπορεί, όπως ανέφερα, να είναι ένας αφανής ήρωας, όμως τα συμπτώματα της έλλειψής του μόνο αφανή δεν τα λες.

               01 Είσαι μονίμως κουρασμένος.

Με την έλλειψη σιδήρου, μειώνεται η παραγωγή αιμοσφαιρίνης, επομένως το οξυγόνο που μεταφέρεται δεν επαρκεί για τους ιστούς και τα όργανα, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένος, ακόμη κι αν δεν υφίσταται λόγος γι’ αυτό.

               02 Τα νύχια σου μοιάζουν με κουτάλι.

Όταν τα νύχια μας γίνονται λεπτά κι εύθραυστα και δημιουργούνται σε αυτά κοιλότητες που τα κάνουν να μοιάζουν με κουτάλι, παρατηρείται η κοιλονυχία. Εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου και της μειωμένης αιμοσφαιρίνης, το σύμπτωμα αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό από αισθητικής απόψεως, αλλά είναι κόκκινο σημαιάκι για την υγεία μας. Αν προστεθούν στα εύθραυστα νύχια και το χλωμό δέρμα, τα σκασμένα χείλη κι η τριχόπτωση, έχουμε ένα μικρό mix ύποπτων συμπτωμάτων έλλειψης σιδήρου

               03 Νιώθεις πως κρυώνεις.

Ίσως από το πιο γνωστό σινιάλο πως μας λείπει ο σίδηρος. Χάρη (και πάλι) στην αιμοσφαιρίνη και τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα, επηρεάζεται ο “θερμοστάτης” του. Αν, λοιπόν, τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης μας είναι μειωμένα, ακόμη και σ’ ένα ζεστό περιβάλλον, θα αισθανόμαστε πως κρυώνουμε κι όχι μόνο στα χέρια και τα πόδια.

               04 Τα παιδιά παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.

Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε πως παιδιά με ανεπάρκεια σιδήρου είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μαθηματικών συγκριτικά με παιδιά που τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό τους ήταν στα προβλεπόμενα επίπεδα. Σαφώς και στις σχολικές επιδόσεις μπορούν να παίξουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, οι επιστήμονες θεωρούν πως η  έλλειψη σιδήρου κι η αναιμία μπορεί να επηρεάσει παιδιά κι εφήβους σε σημαντικό βαθμό.

               05 Δεν κοιμάσαι καλά.

Ο σίδηρος συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δυο βασικούς νευροδιαβιβαστές για τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού σε ό,τι αφορά τον ύπνο. Μία έλλειψη σιδήρου όχι μόνο μας χαλάει τον ύπνο, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παθήσεις σχετικές με αυτόν, όπως την αναπνοή μας κατά τον ύπνο.

               06 Είσαι συνεχώς αγχωμένος.

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Αν τα επίπεδα του σιδήρου σου δεν είναι αυτά που πρέπει, τότε είναι πολύ πιθανό να αισθάνεσαι πως ταλαιπωρείσαι από άγχος περισσότερο από όσο πρέπει. Με γνώμονα, μάλιστα, πως το άγχος μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων – από γενετικούς παράγοντες και σαφώς εμπειρίες – η επαναφορά του σιδήρου σε φυσιολογικά επίπεδα είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί και να βελτιώσει κάπως την κατάσταση.

               07 Έχεις “λιγούρα” για πάγο.

Πρόκειται για ένα λιγότερο γνωστό (αν όχι σχεδόν άγνωστο) σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου. Η αλλοτριοφαγία (ή αλλιώς πίκα) είναι μία ψυχολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τάση να αναζητά το άτομο να καταναλώσει ουσίες κυριολεκτικά άχρηστες, όπως χώμα ή πάγο.

               Ως επί το πλείστον, το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα με μετατροπές στη διατροφή μας που να εξασφαλίζουν πως προσλαμβάνουμε το σίδηρο που μας είναι απαραίτητος. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και συμπληρώματα διατροφής, εντούτοις οποιαδήποτε κίνηση καλό είναι να γίνει με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού μας.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: freepik.com/@cookie-studio

You may also like