Η (πικρή) αλήθεια είναι πως το άγχος είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Το καλό είναι πως κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, μιας που μας κρατά σε εγρήγορση… Και μας βοηθά να είμαστε πιο επίμονοι στους στόχους που θέτουμε. Αυτό, όμως, διαφέρει από το να κυριαρχεί επάνω μας. Ετσι δεν μπορούμε να χαρούμε άλλα πράγματα στη ζωή μας και να επικεντρωνόμαστε μόνο στις υποχρεώσεις της. Το αισιόδοξο κομμάτι, όμως, λέει πως και το σώμα μας ξέρει και μπορεί να μας δώσει σινιάλα όταν το στρες ετοιμάζεται να πάρει το πηδάλιο.
Πώς μας προειδοποιεί το σώμα;
Νιώθουμε συνεχώς εξαντλημένοι.
Ξεκινάμε να προλάβουμε τη μία υποχρέωση μετά την άλλη θυμίζοντας ζογκλέρ με το χρόνο μας ή όταν μας απασχολούν τυχόν εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε καλά ή αρκετά το βράδυ. Οπότε είναι λογικό την επόμενη μέρα να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η συνεχής κόπωση είναι σινιάλο πως πλησιάζουμε στα όρια του burnout… Αν δεν τα έχουμε ήδη ξεπεράσει.
Συχνοί πονοκέφαλοι.
Είναι λογικό να προσπαθούμε να διεκπεραιώσουμε την κάθε υποχρέωσή μας στο χρόνο που μας δίνεται. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να ωθούμαστε στα άκρα σκεπτόμενοι “αν δεν τελειώσω δεν κάνω διάλειμμα”. Αυτή η τάση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά και αυτός να γίνει τακτικός επισκέπτης. Αν ξεκινήσατε να βιώνετε αυτό το δυσάρεστο αίσθημα… Τότε ίσως πρέπει να αρχίσετε να δίνετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί. Έτσι, το διάλειμμα είναι σχεδόν απαραίτητο! Στο κάτω κάτω, ο στόχος είναι το κάθε project να ολοκληρωθεί σωστά κι όχι γρήγορα.
Ακόμη και το πεπτικό μας σύστημα ταράζεται.
Αν στα πλαίσια ενός απαιτητικού project ξεκινάμε να ταλαιπωρούμαστε από συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα ή ακόμη και ναυτία, το σώμα μας μας προειδοποιεί πως χρειάζεται απαραιτήτως “μία ανάσα”. Συχνά το άγχος μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση μη “λυπάστε” τα δέκα λεπτά που θα φύγετε από το γραφείο για να κολατσίσετε κάτι χωρίς βιασύνη.
Αυξημένος καρδιακός παλμός.
Όλοι έχουμε νιώσει την καρδιά μας να χτυπάει σα μανιασμένη όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία στρεσογόνο κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του στρες αυξάνεται η παραγωγή αδρεναλίνης από τον οργανισμό. Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουμε είναι να δώσουμε μερικά λεπτά στον εαυτό μας να χαλαρώσει και, ιδανικά, να εκμεταλλευτούμε αυτόν το χρόνο με μερικές ασκήσεις αναπνοών.
Αρρωσταίνουμε πιο συχνά.
Κάποιες φορές, όταν είμαστε αγχωμένοι, αισθανόμαστε πως έχουμε αρρωστήσει – και μάλιστα μπορεί να εκδηλώνουμε συμπτώματα όπως κόπωση και πυρετό. Το συνεχές άγχος επηρεάζει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να αποδυναμώνεται και κατά συνέπεια να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα. Επομένως, καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας κάποιες ρουτίνες ή ιεροτελεστίες που θα μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε το άγχος μας.
Πώς μπορούμε να μετριάσουμε το άγχος μας; Αρκεί να δώσουμε προτεραιότητα στον ποιοτικό μας ύπνο, τη σωματική άσκηση που αποδεδειγμένα έχει ανακουφιστική δράση ενάντια στο στρες αλλά και μία σειρά συνηθειών που θα μας επιτρέπουν κυριολεκτικά να πάρουμε μία ανάσα.
Στο κάτω κάτω, ας μην ξεχνάμε πως τα εισερχόμενα emails στο επαγγελματικό inbox θα συνεχίσουν να φτάνουν σωρηδόν. Το βασικό είναι να ξέρουμε πώς να μην επιτρέπουμε σε ειδοποιήσεις αυτού του είδους να μας εμποδίζουν να απολαμβάνουμε την κάθε μας μέρα.
Πηγή: FitOn
Featured image: unsplash.com/@irenegiunta