Αν και δεν τη βλέπουμε συχνά στη μεσογειακή διατροφή, η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει βάση για ξεχωριστά πιάτα Μπορεί, όμως, να εδραιωθεί και μόνιμα στις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς εκτός από γευστικές βοηθούν στην καλή μας υγεία.
01 Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών A και C. Ένα κουπάκι ψητής γλυκοπατάτας μας παρέχει περίπου τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως. Το ίδιο κουπάκι μας εξοπλίζει με το… 400% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε. Και οι δύο βιταμίνες είναι γνωστές για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά αυτήν την περίοδο που ξεκινούν τα κρυολογήματα κι η γρίπη. Επίσης, η βιταμίνη Α είναι βασική για την καλή υγεία του δέρματος, την ενίσχυση της όρασης και τη λειτουργία των οργάνων του σώματος.
02 Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία μερίδα γλυκοπατάτας περιέχει το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης μας σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος και των οστών. Επίσης μας παρέχει περίπου το 15% με 30% των αναγκών μας σε βιταμίνες Β και μεταλλικά στοιχεία, όπως το κάλιο.
03 Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι βιταμίνες Α και C λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία (ως γνωστόν πια) προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση και ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν οι μοβ γλυκοπατάτες.
Επίσης, ως γνωστόν, οι ανεξέλεγκτες φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, καρδιαγγειακές νόσους, ακόμα και καρκίνο.
Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα φυσικά αντιφλεγμονώδη που περιέχει η γλυκοπατάτα μειώνουν σε κυτταρικό επίπεδο την ανάπτυξη φλεγμονών: συγκεκριμένα, στο εγκέφαλο και σε νευρικό ιστό. Ιδιαίτερα αποτελεσματική φάνηκε να έχει κι εδώ η μωβ γλυκοπατάτα.
04 Δεν αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν και στο όνομά της περιέχεται η λέξη “γλύκα”, η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ως… καύσιμο βραδείας καύσης, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Ένα μπολ ψητής γλυκοπατάτας περιέχει περίπου έξι γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή παραπάνω από το ένα τέταρτο της ελάχιστης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.
05 Βοηθά στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Ένα μπολ γλυκοπατάτας (ψημένης με τη φλούδα) μας παρέχει περίπου 950 γραμμάρια καλίου. Αυτή η ποσότητα είναι διπλάσια αυτής μίας μέτριας μπανάνας. Το κάλιο βοηθά στην αποβολή του περιττού νατρίου και των υγρών από το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και να μειώνει την κόπωση της καρδιάς. Επίσης, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και των συσπάσεων των μυών.
06 Συμβάλλει στην απώλεια περιττού βάρους. Το 12% του αμύλου που περιέχει η γλυκοπατάτα είναι ανθεκτικό άμυλο, το οποίο το σώμα δε χωνεύει και δεν απορροφά. Μία έρευνα έδειξε πως αντικαθιστώντας μόλις το 5,4% των υδατανθράκων που προσλαμβάνουμε με ανθεκτικό άμυλο αυξάνεται η καύση λίπους μετά το γεύμα κατά 20% έως 30%. Επίσης, το ανθεκτικό άμυλο ωθεί το σώμα να παράγει περισσότερες ορμόνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού.
Πώς μπορούμε να την καταναλώσουμε;
Μπορεί να σερβιριστεί ως γαρνιτούρα ψητή ή σε μορφή πουρέ, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό σούπας. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια ψητής πατάτας σε σαλάτες, ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τον πουρέ ακόμη και γλυκίσματα όπως μπισκότα και brownies – το τελευταίο ήταν για να σας δώσω να καταλάβετε πως δεν υπάρχει η δικαιολογία του “με τι θα τη συνδυάσω;”!