Η Greenpeace πραγματοποίησε δειγματοληψίες στις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν οι γαλακτοπαραγωγικές φάρμες και αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν μεταλλαγμένες. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανε η οργάνωση ήταν να αποκαλύψει την ισχύουσα κατάσταση, η οποία μάλιστα δεν είναι παράνομη….
Οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος τρέφονται σε μεγάλο βαθμό με σόγια και το 90% που καλλιεργείται στον πλανήτη είναι μεταλλαγμένη. Η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες σόγιας-μεταλλαγμένης φυσικά- γεγονός που καταγράφεται και στα στοιχεία εισαγωγής ζωοτροφών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μεταλλαγμένες ζωοτροφές φέρουν σχετική επισήμανση. Κατά συνέπεια οι παραγωγοί γνωρίζουν αν η ζωοτροφή που αγόρασαν είναι μεταλλαγμένη ή όχι. Η γνώση αυτή βέβαια δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία μια και στο τελικό προϊόν δεν αναγράφεται αν η πρώτη ύλη έχει προέλθει από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες τροφές.
Προφανώς πρόκειται για εσκεμμένο κενό στη νομοθεσία. Ακόμα και η Ελλάδα είχε ψηφίσει πριν από 8 χρόνια τη μη αναγραφή στο τελικό προϊόν της χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών στη διατροφή των ζώων που δίνουν το γάλα. Το κενό αυτό προσφέρει άλλοθι στις εταιρίες και κανένας δεν πρόκειται να τις ελέγξει !
Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε; Όσο μπορούμε και μας το επιτρέπει η τσέπη μας, επιλέγουμε βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα μια και τα ζώα που χρησιμοποιούνται στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται να τρώνε μεταλλαγμένα. Είναι άλλωστε και ο πιο σοβαρός λόγος που το βιολογικό γάλα, γιαούρτι, τυρί, γιαούρτι είναι πιο ακριβά.
Επίσης μπορούμε με την ψήφο μας στην ιστοσελίδα της Greenpeace να «πιέσουμε» να θεσμοθετηθεί το AGRO 7 , πρότυπο σύμφωνα με το οποίο οι εταιρίες που δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα μπορούν να το αναγράφουν στην συσκευασία του τελικού προϊόντος , να παινεύονται και να ελέγχονται για αυτό. Με αυτό τον τρόπο ίσως να άνοιγε και ο δρόμος για την παραγωγή ελληνικών κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων φυτών , ώστε να αντικατασταθεί η μεταλλαγμένη σόγια.