Η μεγάλη σημασία της γυμναστικής για την καλή υγεία του οργανισμού μας είναι κάτι που γνωρίζουμε χρόνια τώρα και που αποδεικνύεται συνεχώς μέσα από επιστημονικές μελέτες. Γιατί δεν είναι μόνο η καλύτερη αισθητική εικόνα λόγος για να την εντάξουμε στη ζωή μας αλλά κυρίως τα αναρίθμητα οφέλη που έχει να προσφέρει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Neuroscience» υποστηρίζει ότι η εκγύμναση των μεγάλων μυών του σώματος, των μυών των ποδιών, επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Συγκεκριμένα η έρευνα υποδεικνύει ότι «οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν ασκήσεις με βάρη –όπως οι ασθενείς που είναι τον περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι λόγω της ασθένειάς του, ή ακόμη και οι αστροναύτες σε παρατεταμένα ταξίδια- όχι μόνο χάνουν μυϊκή μάζα, αλλά η χημεία του σώματός τους αλλοιώνεται σε κυτταρικό επίπεδο και ακόμη και το νευρικό τους σύστημα επηρεάζεται αρνητικά.», είπε η Dr. Raffaella Adami του Università degli Studi di Milano στην Ιταλία.
Η έρευνα έδειξε ότι η μείωση της φυσικής δραστηριότητας μείωσε τον αριθμό των νευρικών βλαστοκυττάρων κατά 70%, ενώ οι νευρώνες και τα δενδροκύτταρα –που σχετίζονται με τα νευρικά κύτταρα- δεν ωρίμαζαν πλήρως όταν η άσκηση ήταν αισθητά μειωμένη.
Η συνάδελφος της Dr. Adami, Dr Daniele Bottai, με την οποία συνεργάστηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη είπε: «Ενδιαφερόμουν για τις νευρολογικές ασθένειες από το 2004. Η ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν: Το αποτέλεσμα αυτών των ασθενειών (μυϊκή ατροφία σπονδυλικής στήλης, πολλαπλή σκλήρωση, ασθένεια του κινητικού νευρώνα, κ.α.) οφείλεται αποκλειστικά στις βλάβες που σχηματίζονται στο νωτιαίο μυελό στην περίπτωση τραυματισμού του νωτιαίου μυελού και γενετικής μετάλλαξης στην περίπτωση ατροφίας σπονδυλικής στήλης, ή είναι η μειωμένη ικανότητα κίνησης κρίσιμος παράγοντας που επιδεινώνει την ασθένεια;» και κατέληξε «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η υγεία μας είναι συνδεδεμένη με τη Γη με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε».