Η ελληνική εκδοχή της Caesar Salad

ΥΛΙΚΑ :
-2 μαρούλια, χοντροκομμένα με το χέρι
-200 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου (ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί όπως παρμεζάνα ή παλαιωμένη κρητική γραβιέρα), κομμένο σε -όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε ή σε φλούδες
– αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– κρουτόν

*για το ντρέσινγκ
ο κρόκος από 1 αυγό (πολύ φρέσκο και κατά προτίμηση βιολογικό)
1 μικρή σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
150 ml ελαιόλαδο
1½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
5 αντσούγιες ξεπλυμένες και λιωμένες στο μπλέντερ με 2 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού γούστερ σος
3-4 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγή : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ
Φωτογραφίες: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
* Ντρέσινγκ: Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, την πάστα αντσούγιας και το σκόρδο και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σταδιακά (με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στη μαγιονέζα), ανακατεύοντας, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αφού βάλουμε όλο το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του ντρέσινγκ, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χρειάζεται προσοχή στο αλάτι, γιατί η γούστερ σος είναι ιδιαιτέρως αλμυρή.

*Σαλάτα: Βάζουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όσο ντρέσινγκ επιθυμούμε (το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση), ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με τα κρουτόν και το τυρί.

Πηγή:Γαστρονόμος

You may also like