Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φτάσει σιγά σιγά σε άλλα επίπεδα και το γνωρίζουμε. Όμως, είναι κάτι φορές σαν κι αυτήν, που ακόμα κι όσοι ασχολούνται με αυτήν και τα επιτεύγματά της, μένουν με το στόμα ανοιχτό και δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που ακούν. Γιατί ποιος δε θα εντυπωσιαζόταν στο άκουσμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά χρησιμοποιώντας μόνο τον εγκέφαλό τους, χωρίς να χρειάζεται να πουν ούτε μία λέξη;
Σύμφωνα με το Science Daily, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Washington, που δημοσιεύτηκε στο Nature journal Scientific Reports, διεξήγε μελέτη πάνω στην τηλεπαθητική επικοινωνία βάζοντας τρεις ανθρώπους να λύσουν ένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους. Οι τρεις συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι Tetris, ενώ έπρεπε να στηρίζονται σε μία πλατφόρμα που έστελνε μηνύματα από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο.
Ο συγγραφέας της έρευνας Paul G. και συνδιευθυντής του Κέντρου Νευροτεχνολογίας, είπε:
“Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που επικοινωνούν μεταξύ τους για να συνεργαστούν και να λύσουν προβλήματα που κανένας από εμάς δεν μπορεί να λύσει μόνος του. Θέλαμε να μάθουμε εάν μία ομάδα ανθρώπων μπορούσε να συνεργαστεί χρησιμοποιώντας μόνο τους εγκεφάλους τους. Έτσι μας ήρθε η ιδέα του BrainNet: όπου δύο άνθρωποι βοηθούν ένα τρίτο να λύσει μία εργασία”
Οι δύο από τους τρεις συμμετέχοντες, που ονομάζονται “Senders”, μπορούν να δουν τη γραμμή και το τουβλάκι του Tetris, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν το παιχνίδι, ενώ ο τρίτος, “Receiver”, μπορεί να δει μόνο το τουβλάκι, αλλά μπορεί να ελέγξει την περιστροφή του ώστε να τοποθετηθεί με σωστό τρόπο στη γραμμή. Οι Senders αποφασίζουν αν το τουβλάκι πρέπει να περιστραφεί και στέλνουν την πληροφορία στον Sender μόνο με τον εγκέφαλό τους, με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλικών κασκέτων, που ανιχνεύουν την ηλεκτρική του δραστηριότητα.
“Όταν ο Sender αποφασίζει σχετικά με την περιστροφή, στέλνει “Ναι” ή “Όχι” στον εγκέφαλο του Receiver, με το να συγκεντρώνεται στο αντίστοιχο φως”
Linxing Preston Jiang
Για να παραδώσουμε το μήνυμα στον Receiver, χρησιμοποιήσαμε ένα καλώδιο που τελειώνει με ένα ραβδί που μοιάζει με μικροσκοπική ρακέτα πίσω από το κεφάλι του Receiver. Αυτή η σπείρα διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου που μεταφράζει σήματα από τα μάτια”
Andrea Stocco
Η συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε μόνο την αρχή κι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.
Πηγή: Science Daily