ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 βανίλλιες
1/3 κούπας γάλα φρέσκο
3/4 κουτιού γάλα εβαπορέ
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
500ml κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
γλυκό πορτοκάλι & κίτρο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βουτυρώνουμε ένα σχετικά βαθύ ταψί διαμέτρου 30-35 εκατοστά και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε την κούπα αλεύρι, το baking powder και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών (σε ένα μπολ οι κρόκοι, σε άλλο τα ασπράδια). Χτυπάμε τους κρόκους με 3/4 κούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτόχρωμο. Βάζουμε το γάλα και τις βανίλιες, συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο.
Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ ήπια με πηρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια και καθώς χτυπάμε προσθέτουμε 1/4 κούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα αλλά προσέχοντας να μη “στεγνώσει”.Ρίχνουμε το μείγμα ασπραδιών στο μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ ήπια με πηρούνι μέχρι να γίνει ομογενές το μείγμα.
Βάζουμε στο ταψί, ψήνουμε για περίπου 35-45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε σχετικά βαθύ σκεύος μέχρι να βγει το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, βάζουμε σε ένα μπολ όλο το εβαπορέ, όλο το ζαχαρούχο και το 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με πηρούνι, πολύ ήπια, χωρίς να χτυπάμε, μέχρι να γίνει σχετικά ομοιογενές το μείγμα.
Με πηρούνι τρυπούμε αρκετές φορές την επιφάνεια του κέικ. Περιχύνουμε αργά το μείγμα γάλακτος, τρυπώντας όσο χρειάζεται το κέικ, μέχρι να “μουλιάσει” όλη η ζύμη. Προσέχουμε να νωτιστούν και οι άκρες (η περιφέρεια) του κέικ. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα γάλακτος.
Χτυπάμε τα 500ml κρέμας γάλακτος με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα. Καλύπτουμε με την πηχτή κρέμα το κέικ.
Κόβουμε το κέικ σε τετράγωνα κομμάτια-μερίδες. Παίρνουμε πορτοκάλια και κίτρο από το γλυκό και τα κόβουμε σε λωρίδες, τοποθετώντας τα στην επιφάνεια του κέικ κατά το δοκούν.
*Αντί γλυκού πορτοκαλιού, η αρχική ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται κερασάκια. Επίσης το γλυκό γίνεται πολύ ωραίο με χρήση φρέσκων φρούτων όπως μούρα, βατόμουρα, φράουλες, πορτοκάλι, λεμόνι, ακτινίδιο, κεράσια και βύσσινα. Η μπανάνα και το μήλο δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα.
Πηγή: εδώ