«Η απώλεια του ύπνου στις μικρές ηλικίες, αναπτύσσεται την ίδια περίοδο με την «επιδημία» της παχυσαρκίας”, δηλώνει η Δρ Karine Spiegel, του Πανεπιστημίου της Λυών. Μιλώντας στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την παχυσαρκία, τόνισε ότι «απλάκα ι μόνο αυξάνοντας τη διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να προλάβουμε την παχυσαρκία..
Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά, παρουσιάζουν στην πραγματικότητα, χαμηλά επίπεδα λεπτίνης. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστή για τον έλεγχο της αίσθησης του κορεσμού μας και όταν παρουσιάζεται σε μικρές ποσότητες, συμβάλλει στην αύξηση μιας άλλης ορμόνης, της γκρελίνης, η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι διεγείρει την όρεξη.
Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν αποδείξει την επίδραση της απώλειας ύπνου στην αύξηση του σωματικού βάρους: “Δύο μετα-αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 600.000 ενήλικες και 30.000 παιδιά επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση” υπογραμμίζει η Karine Spiegel. Όσοι κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες ανά νύχτα, έχει σχεδόν εξασφαλισμένο τον κίνδυνο της παχυσαρκίας να αυξάνεται κατά 55%στους ενήλικες … και 89% ανάμεσα στους νεώτερους.
Ωστόσο, η αναστροφή της τάσης επιτυγχάνεται με γρήγορα αποτελέσματα. Η μελέτη της ΔρSpiegel περιλαμβάνει και μία μελέτη παρατήρησης σχετικά με τους ενήλικες, και από την οποία προκύπτει ότι η μετάβαση από 6-7 ώρες του ύπνου ανά νύχτα στις 7-8 ώρες θα μπορούσαν να μειώσουν το επίπεδο του λίπους. “Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος της παχυσαρκίας είναι υψηλότερη σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να κάνουμε παρόμοιες έρευνες σε αυτές τις ομάδες.”
Με την επιστημονική της ομάδα, θα ξεκινήσει μία μελέτη που θα επικεντρώνεται ειδικά στα παχύσαρκα παιδιά και εφήβους. Στόχος της είναι να αξιολογήσει τις συνέπειες της «προέκτασης» 1 ½ επιπλέον ώρας ύπνου στο μεταβολισμό της γλυκόζης, στα επίπεδα ορμονών, στο προφίλ των λιπιδίων, στις θερμίδες που καταναλώνονται και στη σωματική δραστηριότητα.
Πηγή: destinationsante.com