«Είμαι να σκάσω!», αναφωνείτε μπροστά από τον καθρέφτη. «Φέτος τα έκανα όλα σωστά και ξεκίνησα δίαιτα μήνες πριν το καλοκαίρι. Και τώρα να, ήρθε ο Ιούνιος, τα μπάνια σε λίγο ξεκινούν και ενώ έχασα κάποια κιλά που ήθελα η κυτταρίτιδα ακόμη επιμένει!». Καταλαβαίνουμε την αγανάκτησή σας και είναι δικαιολογημένη.
Η Reese Witherspoon έχει κυτταρίτιδα μετά από την εγκυμοσύνη της, δηλώνει όμως πως δεν την ενοχλεί: «Το σώμα μου δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου». Η Sandra Bullock πάλι λέει: «Έτσι είναι η φύση. Αν δεν έχεις κυτταρίτιδα δεν είσαι άνθρωπος». Ακόμη και η Cindy Crawford παραδέχεται: «Ναι, κι εγώ έχω κυτταρίτιδα. Αλλά μερικές σκέφτομαι, ανάθεμα, πόσο θέλω να φορέσω ένα μικρό μπικίνι!». Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες τις γυναίκες και καιρός να την εξετάσουμε από κοντά.
Αναγνώριση του εχθρού: «Μάθε τον εχθρό σου για να μπορέσεις να τον νικήσεις». Οι Ασιάτες πολεμιστές το ήξεραν καλά, επομένως ας θέσουμε το βασικό ερώτημα. Τι είναι η κυτταρίτιδα και πως δημιουργείται;
Ο λιπώδης ιστός του γυναικείου σώματος διαπερνάται από δέσμες κολλαγόνου που σχηματίζουν «δίχτυ». Είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αύξησης βάρους να αποκτά ανοδική κατεύθυνση. Επίσης, οι δέσμες κολλαγόνου μπορούν να διογκωθούν λόγω ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια του κύκλου. Βασικός υπεύθυνος της δημιουργίας των ενοχλητικών κοιλωμάτων είναι η θηλυκή ορμόνη των οιστρογόνων. Γιατί οι άντρες δεν έχουν κυτταρίτιδα, αναρωτιέστε; Είναι απλό. Οι δικές τους αποθήκες λιπώδους ιστού είναι μικρότερες και πιο σφιχτοδεμένες, και βέβαια δεν αντιμετωπίζουν την ώθηση οιστρογόνων, άρα δεν έχουν και κυτταρίτιδα. Τυχεροί! Με εμάς όμως τι γίνεται;
Στρατηγική αντιμετώπισης: Ουσιαστικά τα μέτωπα αντιμετώπισης είναι δύο – μείωση του λίπους και ενίσχυση της επιδερμίδας. Οι κανόνες είναι αυτοί και είναι κλασικοί:
- Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες.
- Αθλούμαστε τακτικά.
- Αποφεύγουμε αυτά που αποδυναμώνουν την δομή της επιδερμίδας: νικοτίνη, αλκοόλ και έκθεση στον ήλιο.
Αυτό λίγο ή πολύ το γνωρίζουμε όλες μας, υπάρχει όμως ένας ακόμη κανόνας που ακολουθούν οι Ιαπωνίδες και χάρη σε αυτό το μυστικό έχουν λιγότερη κυτταρίτιδα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιτυχία κρύβεται στη διατροφή τους που είναι πλούσια σε τρόφιμα που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα και μειώνουν την παραγωγή σωματικών οιστρογόνων. Τα τρόφιμα-κλειδί είναι τα φασόλια σόγιας και το tofu, και προκειμένου να πετύχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας 100γρ. από αυτές τις τροφές ημερησίως.
Και αν δεν δω αποτέλεσμα ούτε και τότε; Δεν πρέπει να πτοηθείτε, απλώς να οπλιστείτε με λίγη υπομονή και μπόλικη θέληση γιατί το επόμενο βήμα είναι τριπλό:
- Εξειδικευμένη διατροφή: Η δίαιτα από μόνη της δεν βοηθά, αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει την όψη μορφής πορτοκαλιού, μια που η απώλεια βάρους συχνά συνοδεύεται από απώλεια μυϊκού ιστού. Φροντίστε λοιπόν να συμπεριλάβετε στην δίαιτά σας πρωτεΐνη, και μάλιστα έναν συνδυασμό ζωικής αλλά και φυτικής πρωτεΐνης, όπως π.χ. τόνος, γιαούρτι, άπαχο τυρί.
- Περισσότερη άθληση: Προσπαθήστε να αθλείστε τρεις φορές την εβδομάδα. 30 λεπτά άσκησης αρκούν. Μπορείτε να επιλέξετε κολύμβηση, γιόγκα ή πιλάτες, αλλά ίσως να θέλετε να αποφύγετε το τζόκινγκ: οι κραδασμοί που προκαλεί σε κάθε βήματα πιέζουν ακόμη περισσότερο προς τα έξω τα στρώματα λίπους.
- Καθημερινό μασάζ: Πιέστε, στρίψτε, τραβήξτε το δέρμα και μάλιστα για 10 λεπτά κάθε μέρα, αυτή είναι η μυστική συνταγή. Τα ειδικά προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας λειτουργούν μόνο αν συνδυαστούν με ένα γερό μασάζ. Κόλπο: μια απολέπιση πριν από το μασάζ περιποίησης με το ειδικό προϊόν βοηθά το δέρμα να απορροφήσει πιο γρήγορα τα ευεργετικά συστατικά. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την διαδικασία, μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το μασάζ στο σπίτι με κάποιες θεραπείες λεμφικού μασάζ που εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.