Παρόλο που κανονικά απαγορεύεται, δεν είναι λίγα τα άτομα κάτω των 13 ετών που έχουν δημιουργήσει προφίλ σε κάποιο δίκτυο social media. Συγκεκριμένα, το σχετικό ποσοστό φτάνει το 33%. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τους εφήβους ηλικίας μεταξύ 13 και 16 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του EU Kids Online, η οποία διενεργείται σε 25 χώρες της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, στην πλειονότητά τους οι έφηβοι στη χώρα μας αποδέχονται άκριτα τα αιτήματα φιλίας μέσω facebook (και άλλων κοινωνικών δικτύων), ακολουθώντας τα βήματα των Ευρωπαίων συνομηλίκων τους.
Η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών, τα παιχνίδια και το «poke» είναι από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες των Ελλήνων εφήβων μεταξύ 13 και 16 ετών στο Facebook. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι «ανοιχτό» προφίλ (προσβάσιμο δηλαδή από όλους τους χρήστες χωρίς απαραιτήτως να τους συνδέει «φιλική» σχέση με τον χρήστη) διατηρούν πάρα πολλά από τα παιδιά.
Οι ανήλικοι που επιτρέπουν την πρόσβαση στο προφίλ τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιοποιήσουν σε αυτές προσωπικά στοιχεία, όπως είναι το τηλέφωνο και η διεύθυνσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Τι γίνεται στην Ευρώπη
[quote_right]Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρήστες και ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να μοιράζονται λίγες και προσεκτικές πληροφορίες μέσω ιστοσελίδων και ιδιαίτερα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης(Facebook, Twitter, Google+ κλπ).[/quote_right]
Το 26% των παιδιών στην Ευρώπη διατηρεί ανοιχτό προφίλ, το 28% μερικώς ιδιωτικό, ενώ το 43% έχει σελίδα με πρόσβαση μόνο για τους φίλους του. Το δημόσιο προφίλ συναντάται συχνότερα σε παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να αλλάζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, στα αγόρια, στα παιδιά των οποίων οι γονείς απαγορεύουν τη διατήρηση λογαριασμού σε κοινωνικά δίκτυα και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες.
Η κυριότερη συμβουλή των ειδικών προς τους γονείς είναι η επέκταση της σχέσης τους και στο Διαδίκτυο.
Η ηλεκτρονική φιλία με τα παιδιά τους αποτελεί βασικό συστατικό για την ασφάλεια των ανηλίκων που διατηρούν λογαριασμούς καθιστώντας τα πιο προσεκτικά στη συνολική «διαδικτυακή» συμπεριφορά τους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr