Μπορεί η βρεφική και μητρική θνησιμότητα να έχει μειωθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 20 χρόνια, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες αφρικανικές χώρες και στην Αϊτή, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συνολικά, το 98% των θανάτων νέων μητέρων και βρεφών καταγράφεται σε μόλις 75 χώρες.
Η πρώτη έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας επιστημόνων, ειδικών στην υγεία της γυναίκας και του παιδιού (iERG), την οποία συγκρότησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο αριθμός των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών μειώθηκε από τα 11,6 εκατομμύρια το 1990 στα 7,2 εκατομμύρια το 2011. Εντυπωσιακά μειώθηκε και ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στον τοκετό: από 409.053 το 1990 στις 273.465 το 2011.
Στην έκθεση, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 3,07 εκατ. θάνατοι νεογέννητων. Από αυτούς, το 1,08 εκατ. οφείλεται σε επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού ενώ οι 720.000 σε επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τη στιγμή του τοκετού.
[quote_right]Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των βρεφών είναι η πνευμονία (1,07 εκατ. θάνατοι ετησίως), η διάρροια (750.000) και η ελονοσία (560.000).[/quote_right]
Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και το Περού ενώ σε καλό δρόμο φαίνεται ότι βαδίζουν πολλές άλλες, όπως το Αφγανιστάν, η Ανγκόλα, το Μπουρούντι, η Καμπότζη, το Κονγκό και η Μαδαγασκάρη. Αντιθέτως, επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, την Μποτσουάνα, την Μπουρκίνα Φάσο, την Αϊτή, το Λεσότο και το Τουρκμενιστάν.
Η βρεφική και μητρική θνησιμότητα είναι υψηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική και πιο διαδεδομένη μεταξύ των νέων μητέρων, ηλικίας από 15 έως 19 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα γίνονται και οι περισσότερες εκτρώσεις (το 25%), συνήθως κάτω από κάκιστες συνθήκες για την ασφάλεια και την υγεία της νεαρής κοπέλας.