Δύο πράγματα είναι βέβαια σε ό,τι αφορά το συνδυασμό “καλοκαίρι + διατροφή”. Πρώτον, όλο και σε κάποια αυλή θα μαζευτούμε μετά τις βουτιές για ένα barbeque! Δεύτερον: θέλουμε να περνάμε όσο λιγότερο χρόνο γίνεται πάνω από ζεστές εστίες κουζίνας και κατσαρόλες! Έτσι εντοπίσαμε και δοκιμάσαμε μία σαλάτα που μυρίζει Μεσόγειο και με κεντρικό συστατικό μάλιστα ένα super food που βρίσκεται πια σχεδόν παντού και που είναι ιδανική εναλλακτική αντί για ρύζι ή ζυμαρικά!
Τι θα χρειαστούμε για έξι (6) μερίδες;
1 φλιτζάνι κινόα
- ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 2 μέτριες ντομάτες (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τοματίνια)
- 2 πιπεριές (προτείνω πράσινες και κόκκινες για ποικιλία γεύσης και χρώματος)
- 2 αγγουράκια
- 1 φλιτζάνι ελιές
- ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 φλιτζάνι τυρί φέτα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα:
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένη ρίγανη ή 1 κουταλιά αποξηραμένης ρίγανης
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Τι κάνουμε;
- Σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κινόα και το αλάτι σε 1 ½ φλιτζάνι νερού
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να σιγοβράσει η κινόα για 15 με 20 λεπτά, έως ότου δηλαδή να έχει μαγειρευτεί αλλά χωρίς να μαλακώσει υπερβολικά
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ήδη κομμένα λαχανικά (τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα αγγουράκια), τις ελιές και το φρέσκο κρεμμυδάκι κι ανακατεύουμε.
- Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και στη συνέχεις ρίχνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα κι ανακατεύουμε ώστε αυτή να πάει παντού.
Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ως γαρνιτούρα για κρεατικά, αλλά και κρύα ως εναλλακτική μίας σαλάτας ζυμαρικών είναι εξίσου απολαυστική! Και βέβαια, μην ξεχνάτε πως η μαγειρική ενθαρρύνει τη φαντασία. Εμείς σας δώσαμε μία κατεύθυνση, αλλά εννοείται πως μπορείτε να κάνετε τις δικές σας συνθέσεις που αρέσουν στους γευστικούς σας κάλυκες!
Καλή όρεξη!
Photo credits: Rock Recipes