«Ξεμύτισε» προ ημερών από τη φωλιά του το πρώτο χελωνάκι στην παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο. Η μικρή Caretta caretta ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της μετά από 56 ημέρες εκκόλαψης.
Στην παραλία, σύμφωνα με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της οργάνωσης «ΑΡΧΕΛΩΝ» υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών οι οποίες συνεχίζουν να ωοτοκούν έως τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη των αυγών θα συνεχιστεί έως και τον Οκτώβρη.
Κάθε χρόνο χιλιάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα. Όμως μόνο ένα στα χίλια θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει, ως ενήλικη, στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Κατά το στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλιών ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα με συνέπεια να πεθαίνουν.
Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να ποδοπατηθούν κατά λάθος.
Η θαλάσσια χελώνα σήμερα απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα (πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, ρύπανση κ.λπ.).
Ο κόλπος του Λαγανά είναι ενας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών της Μεσογείου. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται.
Πηγή: http://www.tovima.gr