Το ότι η καθημερινή, πολύωρη ακινησία στο αυτοκίνητο από και προς τη δουλειά, δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία, μοιάζει εύλογο. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι ανοίγει το δρόμο για πολυάριθμα προβλήματα υγείας, από τα καρδιαγγειακά έως την παχυσαρκία.
Όπως έδειξε, όσοι διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους έχουν μειωμένη καρδιοαναπνευστική κατάσταση (CRF), περισσότερα περιττά κιλά και άλλα προβλήματα που σημαίνουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο.
Ο μεταβολικός κίνδυνος, με τη σειρά του, είναι ο προάγγελος της καρδιοπάθειας, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και πολλών άλλων δεινών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM).
«Τα ευρήματά μας παρέχουν νέες πληροφορίες για τις βιολογικές επιπτώσεις της απόστασης καθημερινής μετακίνησης, η οποία αποτελεί έναν υπομελετημένο παράγοντα καθιστικής συμπεριφοράς, που είναι εξαιρετικά συχνός μεταξύ των εργαζομένων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίν Μ. Χένερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιστημών Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις του Μισούρι.
Η μελέτη βασίσθηκε σε 4.297 κατοίκους του Ντάλλας ή του Όστιν, στο Τέξας, των οποίων μετρήθηκε η καρδιοαναπνευστική κατάσταση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – αξιολογεί το σωματικός βάρος σε συνάρτηση με το ύψος) και διάφοροι μεταβολικοί δείκτες, όπως η περίμετρος της μέσης, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο, η «καλή» (HDL) χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για την φυσική δραστηριότητά τους κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Όσοι εθελοντές διάνυαν τις μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους ανέφεραν τη λιγότερο συχνή συμμετοχή σε μετρίας έως υψηλής εντάσεως φυσικές δραστηριότητες. Είχαν επίσης την χειρότερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση, μεγαλύτερο ΔΜΣ, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
Στην πραγματικότητα, όσοι διάνυαν περισσότερα από 24 χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλειά τους, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πληρούν τις συστάσεις για μέτριας έως υψηλής εντάσεως φυσικής δραστηριότητας και είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από παχυσαρκία.
Οι αποστάσεις εξάλλου άνω των 16 χιλιομέτρων έως τη δουλειά, συσχετίστηκαν με την υπέρταση.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια είναι τα ακριβή αίτια των συσχετίσεων που παρατήρησαν, αλλά εικάζουν ότι εκτός από το «καθισιό», ρόλο παίζει και η παρατεταμένη έκθεση των οδηγών στους ατμοσφαιρικούς ρύπους στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και το στρες που επιφέρει το να βρίσκεσαι με τις ώρες μποτιλιαρισμένος.
Πηγή : ygeia.tanea.gr