Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας, γυμναζόμαστε, αποφεύγουμε στα όρια του εφικτού το άγχος… Σύμφωνα, όμως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αλήθεια είναι πως η υγεία μας δεν απειλείται τόσο από τις καθημερινές μας συνήθειες, ούτε από ιούς ή εξωτερικούς παράγοντες όπως ο μολυσμένος αέρας, αλλά περισσότερο από την επιμονή όσων αντιτίθενται στον εμβολιασμό.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιοποιεί μία λίστα των δέκα μεγαλύτερων κινδύνων για την παγκόσμιο υγεία, όπως ένα ανεπαρκές σύστημα υγείας ή το AIDS. Αυτή τη φορά στη λίστα συγκαταλέγεται και το κίνημα ενάντια στους εμβολιασμούς, το οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως τα παιδικά εμβόλια είναι εκείνα που προκαλούν τον αυτισμό. Για την ακρίβεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως, παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο αποτρέπονται δύο έως τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος κατά 1,5 εκατομμύριο αν τμήμα του πληθυσμού δεν αντιδρούσε τόσο στον εμβολιασμό. Επίσης αναφέρει πως εξαιτίας αυτών των αντιδράσεων έχει αυξηθεί το ποσοστό εμφάνισης ασθενειών όπως η ιλαρά, αλλά κι η εμφάνιση ασθενειών που ως τώρα θεωρούνταν εξαφανισμένες, όπως η πολιομυελίτιδα.
Σύμφωνα με το συμβουλευτικό τμήμα του Οργανισμού για τον εμβολιασμό, έχει παρατηρηθεί μία έλλειψη εμπιστοσύνης προς το ιατρικό σύστημα αλλά κι ένας εφησυχασμός που συνήθως βασίζεται στις εκάστοτε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Γι’ αυτό κι Οργανισμός τονίζει πως αυτός ο αρνητισμός όχι μόνο καθυστερεί, αλλά αναιρεί και κάθε πρόοδο που έχει γίνει στην αντιμετώπιση ασθενιών μέσω του εμβολιασμού.
Προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα, στόχος του Οργανισμού είναι να προχωρήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεγαλώνοντας το φάσμα εφαρμογής του εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Επίσης, συνεχίζει την προσπάθεια εξάλειψης της πολιομυελίτιδας που έχει εμφανιστεί στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν έπειτα την ελπιδοφόρα μείωση των περιστατικών τον τελευταίο χρόνο.