Όσο “τυπική” Κι αν είναι η περίοδός μας, δεν παύει να επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί να φταίει η διατροφή, μπορεί η αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος… και μπορεί και το άγχος να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο μας. Πόσο μάλλον σε μία τόσο αγχώδη κατάσταση όπως μία πανδημία με τις αβεβαιότητες που την πλαισιώνουν.
Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, όμως;
Ο υποθάλαμος είναι η περιοχή στου εγκεφάλου που μεταξύ άλλων ελέγχει τον έμμηνο κύκλο μας. Υπό κανονικές συνθήκες, όπου τρεφόμαστε και κοιμόμαστε σωστά, ασκούμαστε και παραμένουμε ήρεμες… Ο υποθάλαμος εκκρίνει ορμόνες που ενεργοποιούν το βλεννογόνο αδένα που, με τη σειρά του ενεργοποιεί τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη – δηλαδή της ορμόνες που ρυθμίζουν τον κύκλο μας.
Όταν, όμως, αυτές οι συνθήκες δεν υφίστανται ή δοκιμάζονται, το σώμα απελευθερώνει (τη διαβόητη πλέον) κορτιζόλη, η οποία είναι ικανή να απορρυθμίσει τη λειτουργία του υποθαλάμου και τις διασυνδέσεις του έως τις ωοθήκες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίοδοι με μικρότερη ροή ή ακόμη κι αμηνόρροια. Μάλιστα, αν το σώμα παραμένει συνεχώς σε κατάσταση άγχους, είναι πολύ πιθανό η περίοδος να καθυστερήσει για αρκετό διάστημα.
Βεβαίως αυτό εξαρτάται κι από το πόσο αγχωμένες είμαστε αλλά και το πόσο καλά διαχειριζόμαστε το άγχος. Από την αγωνία του να προλάβ
ουμε μία προθεσμία έως και μία παγκόσμια αναταραχή, το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει κλιμακωτά. Με λίγα λόγια, όσο πιο αγχωμένες είμαστε, τόσο περισσότερη κορτιζόλη παράγεται κι άρα τόσο πιο ασταθής θα είναι ο κύκλος μας.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Σε πρώτη φάση, πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε με τα μέσα που ήδη διαθέτουμε – δηλαδή ξεκούραση, καλή διατροφή και σωματική άσκηση. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας χαλαρώσουν, είτε πρόκειται για διαλογισμό είτε για ένα hobby. Και κυρίως… δεν ξεχνάμε να γελάμε. Αντί να διαβάζουμε και να παρακολουθούμε ειδήσεις που μας προκαλούν άγχος κι αντί να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή τις ειδοποιήσεις στο κινητό και τον υπολογιστή μας, επιλέγουμε είτε να δούμε μία ταινία που θα μας διασκεδάσει είτε να διαβάσουμε ένα βιβλίο ώστε να επιτρέψουμε στον μυαλό μας να δημιουργήσει εικόνες και καταστάσεις πολύ πιο ευχάριστες.
Πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;
Σε περίπτωση που έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης και η καθυστέρηση της περιόδου ξεπερνά τους τρεις μήνες, καλό είναι να απευθυνθούμε στο γυναικολόγο μας. Εκείνος θα μπορεί να μας κατατοπίσει πιθανώς με κάποιες εργαστηριακές κι απεικονιστικές εξετάσεις που θα μπορέσουν να καθορίσουν το πρόβλημα. Πολλές γυναίκες με ιστορικό του θυρεοειδούς αναφέρουν ασταθείς κύκλους, οπότε αν το πρόβλημα εστιάζεται εκεί, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Το άγχος δυστυχώς επηρεάζει τη ζωή μας σε πολλούς τομείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως μας επηρεάζει όσο εμείς του επιτρέπουμε να το κάνει.
Πηγή: Cleveland Clinic
Photo credits: @keenangrams /unsplash