ΥΛΙΚΑ:
3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
3 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
50 ml ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
80 ml λευκό κρασί ή λευκό μαρτίνι (βερμούτ)
1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή ζεστό νερό*
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια σε αρκετά πλέον μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ενημερωμένα μανάβικα και σε φυτώρια) ή 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (επίσης, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (το καθένα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Μερίδες 4
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί ή το βερμούτ. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αλατοπίπερο. Μόλις το υγρό πάρει μια γερή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και σερβίρουμε συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού. Για πιο χορταστικό γεύμα, μπορούμε να ψήσουμε στο τηγανάκι σε ελάχιστο λάδι 2-3 χωριάτικα λουκάνικα.