Τα γονίδια μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά κοιμούνται το βράδυ, ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα σε δίδυμα από τον Καναδά, το περιβάλλον όπου ζουν τα παιδιά μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τις απογευματινές τους σιέστες.
Πιο αναλυτικά, ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες του ύπνου 500 ζευγαριών διδύμων (μονοζυγωτικών ή διζυγωτικών) και βρήκαν ότι όσο τα παιδιά μεγάλωναν, οι επιρροές από το περιβάλλον-το οποίο περιλαμβάνει και το πώς οι γονείς βάζουν τα παιδιά στο κρεβάτι-εξηγούσαν ολοένα και περισσότερο τις ιδιαιτερότητές τους στον ύπνο.
Όπως αναφέρει η Sonia Brescianini, ερευνήτρια στο Μητρώο Διδύμων του Istituto Superiore di Sanità της Ρώμης, ακόμη κι αν τα αποτελέσματα δεν δείχνουν συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι οικογενειακές συνήθειες σε ότι έχει να κάνει με τον ύπνο και γενικότερα αυτό που ονομάζουμε υγιεινή του ύπνου είναι οπωσδήποτε ένα μέσο για τη βελτίωση του ύπνου του παιδιού.
Παράλληλα, η Brescianini δήλωσε στο Reuters Health ότι, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν, το περιβάλλον του παιδιού μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τα γονίδια για τις συνήθειες του ύπνου του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η νέα έρευνα έγινε σε 983 δίδυμα που γεννήθηκαν στο Μόντρεαλ του Καναδά από το 1995 έως το 1998. Οι μητέρες τους κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ, στην ηλικία των 6, 18, 30 και 48 μηνών. Συγκρίνοντας τα ζευγάρια των διδύμων, ο Δρ. Jacques Montplaisir από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και οι συνάδελφοί του μπόρεσαν να καθορίσουν ποιες διαφοροποιήσεις στον ύπνο των διδύμων είχαν να κάνει με τα γονίδιά τους ή με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η Brescianini, όταν τα δίδυμα που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους έχουν παρόμοιες συνήθειες ύπνου σε σχέση με αυτά που δεν μοιάζουν μεταξύ τους, τότε αυτό είναι πιθανότερο να οφείλεται στα γονίδια. Όταν, όμως, και οι δύο τύποι διδύμων έχουν τις ίδιες συμπεριφορές, τότε αυτό οφείλεται στο περιβάλλον τους.
Στα 3 από τα 4 ηλικιακά στάδια τα γονίδια καθόριζαν το 47-58% της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου. Η πλειοψηφία των παιδιών κοιμόταν 10 με 11 συνεχόμενες ώρες. Ωστόσο, ο ύπνος στην ηλικία των 18 μηνών φαίνεται ότι καθοριζόταν περισσότερο από το περιβάλλον.
Αυτό υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη ηλικία μπορεί να είναι η κατάλληλη για παρέμβαση στην περίπτωση που τα παιδιά δεν απολαμβάνουν διάρκεια και ποιότητα ύπνου.
Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο Pediatrics, η έκταση του ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας δεν μπορούσε να εξηγηθεί γονιδιακά για το 1/3 των περιπτώσεων. Αντίθετα, οι οικογενειακές συνήθειες ύπνου και άλλες επιρροές από το περιβάλλον οφείλονταν για το αν κατάφερναν να κοιμηθούν και πόσο την ημέρα το 33 έως 79% των διδύμων. Μάλιστα αυτός ο συσχετισμός γινόταν πιο ισχυρός καθώς τα παιδιά μεγάλωναν και ο μέσος ύπνος τους κατά τη διάρκεια της ημέρας μίκραινε.
Όπως καταλήγει η Brescianini, «η διάρκεια και η καλή ποιότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την φυσική και πνευματική υγεία του παιδιού, δεδομένου ότι η κακή συμπεριφορά στον ύπνο έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, κακές επιδόσεις στο σχολείο και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς. Για να μπορέσουμε να επέμβουμε άμεσα χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση πάνω στο πώς η συμπεριφορά των παιδιών στον ύπνο αλλάζει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας».
Πηγή: http://health.yahoo.net/