Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπους ζωής, κάτι που πολλοί προσέχουμε είναι η χοληστερίνη στον οργανισμό μας. Ειδικά η LDL(η “κακή” χοληστερίνη) που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή κι εγκεφαλικού εξακολουθεί να είναι ένας εχθρός που προσπαθούμε να περιορίσουμε. Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως αυτό επιτυγχάνεται με την αποφυγή τροφών που περιέχουν χοληστερίνη. Όπως τα αυγά που για χρόνια κατηγορούνταν πως παίζουν ρόλο στο αυξημένο αυτό ρίσκο… έως τώρα, δηλαδή.
Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της χοληστερίνης στο αίμα μας δεν εξαρτάται από τις τροφές που καταναλώνουμε…Καθώς το σώμα μας είναι αυτό που την καθορίζει. Ωστόσο και πάλι τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Αλλά ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας μερικές λεπτομέρειες:
Η χοληστερίνη είναι μία λιπώδης πρωτεΐνη που καταλήγει στις αρτηρίες. Αν δεν εξισορροπηθούν οι τιμές της, δημιουργεί τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει με την αλληλεπίδραση της LDLχοληστερίνης με τα τριγλυκερίδια, μία συγκεκριμένη κατηγορία λιπιδίων που περιέχονται στις τροφές. Η HDL χοληστερίνη, από την άλλη, είναι εκείνη που εμποδίζει τη δημιουργία πλακών. Γι’ αυτό κι είναι γνωστή ως “καλή” χοληστερίνη.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες φαίνεται πως “αθωώνουν” κάποιες τροφές και καταδεικνύουν πως η κατάλληλη προσαρμογή της χοληστερίνης στο αίμα…Καθώς και η ευαισθησία που παρουσιάζουν κάποιοι άνθρωποι στη χοληστερίνη εξαρτάται από το γενετικό τους προφίλ. Με λίγα λόγια, πρόκειται για θέμα κληρονομικότητας. Το σώμα (το ήπαρ, για την ακρίβεια) παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όσοι μπορούμε εμείς να προσλάβουμε μέσω της διατροφής – συγκεκριμένα, περίπου το 85% της χοληστερίνης που υπάρχει στο αίμα μας παράγεται από το ήπαρ. Έτσι δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο οποιαδήποτε προσαρμογή της διατροφής μας.
Πώς ακριβώς ευθύνεται, όμως, η διατροφή μας;
Οι ύπουλοι εχθροί που μπορούν να αυξήσουν την (κακή, κυρίως) χοληστερίνη στο αίμα μας είναι τα κορεσμένα και τα trans(ακόρεστα) λιπαράοξέα. Συνήθως μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε στις ετικέτες των τροφίμων με το χαρακτηρισμό “(partially) hydrogenated oils” (υδρογονωμένα έλαια). Έτσι οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό κατανάλωσης τροφών με κορεσμένα λιπαρά και να εστιάζουμε στην πρόσληψη καθαρής ζωϊκής πρωτεΐνης και φυτικής πρωτεΐνης καθώς επίσης και την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντα ολικής άλεσης.
Φυσικά, σε κάθε προσαρμογή που θέλετε να κάνετε στη διατροφή σας, μην παραλείπετε να κάνετε προηγουμένως μία συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό σας προκειμένου να σας κατευθύνει ανάλογα.
Πηγή: Cleveland Clinic
Featured image: @itstrevinooo / unsplash