Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του ύπνου, ή dyssomnia. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS), κατά την οποία το άτομο νιώθει υπερβολική κόπωση και είναι πιθανό να κοιμηθεί σε ακατάλληλες στιγμές, όπως κατά την εργασία ή στο σχολείο, ακόμη και στο μέσο μιας συζήτησης ή κατά την οδήγηση.
Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει σε ποσοστό 70% βραχέα επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.
Η ιατρική σειρά Dr. Ηouse σ’ ένα από τα σενάριά της παρουσιάζει την περίπτωση της ναρκοληψίας. Πρόκειται για κάποιον που μόλις είχε ακούσει ένα αστείο αλλά δεν πρόλαβε να γελάσει και ένιωσε το κεφάλι του να πέφτει μπροστά. Τα πόδια του λύγισαν και πριν αντιδράσει βρέθηκε στο πάτωμα. Άκουγε τα πάντα αλλά δεν μπορούσε να κουνηθεί. Αισθάνθηκε αβοήθητος. Ο γιατρός διέγνωσε επιληψία, οι εξετάσεις όμως τον διέψευσαν. Επρόκειτο για ναρκοληψία. Ο εφιάλτης αυτός επαναλαμβανόταν κάθε φορά που άκουγε κάτι αστείο ή ένα περιστατικό τον ξάφνιαζε. Μια δεύτερη πτώση λίγους μήνες μετά τον οδήγησε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ναρκοληψία είναι μία σπάνια πάθηση που εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 2 – 5 ανά 10.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα εκτιμάται πως περίπου 2 – 5 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ναρκοληψία, και παρόλο που εμφανίζεται συνήθως από την εφηβική ηλικία μπορεί να πάρει ακόμη και 15 χρόνια έως ότου να διαγνωστεί! Οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Από την στιγμή που οι ασθενείς δεν γνωρίζουν από τι πάσχουν δεν λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια και μέτρα – τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, πυρκαγιές από τσιγάρο, που οδηγούν σε τραυματισμούς είναι μόνον μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Τα αίτια της διαταραχής…
Οι ειδικοί έχουν πλέον βρει την αιτία της ναρκοληψίας: Πρόκειται για μία διαταραχή που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία του ύπνου. Γι’ αυτό ο νυχτερινός ύπνος των ασθενών είναι άστατος με συχνά ξυπνήματα και έντονα όνειρα που συχνά εξωτερικεύονται με φωνές και χειρονομίες. Το «μαρτύριο» συνεχίζεται και κατά την διάρκεια της ημέρας – οι πάσχοντες παρουσιάζουν εναλλαγές μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου με ξαφνική εμφάνιση επιθυμίας για ύπνο, στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Ξαφνικά βλέπουν όνειρα που βιώνονται ως πραγματικές εικόνες και επεισόδια παράλυσης.
[quote_right]Η υπνηλία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά κυρίως με τη χορήγηση μοδαφινίλης, ενός φαρμάκου που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και δεν έχει σοβαρές παρενέργειες.[/quote_right]
Η θεραπεία της ναρκοληψίας
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μόνιμη λύση για τη ναρκοληψία. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ναρκοληψία. Κατ’ αρχάς, η σωστή διάγνωση της νόσου βοηθάει τους ασθενείς να καταλάβουν από τι πάσχουν και να προσαρμοστούν σε ένα τρόπο ζωής που θα τους ωφελήσει σημαντικά στην καθημερινότητά τους. Τα άτομα με ναρκοληψία πρέπει απαραίτητα να ακολουθούν σταθερά ωράρια βραδινού ύπνου και αν γίνεται να λαμβάνουν 2-3 εικοσάλεπτους προγραμματισμένους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που βοηθάει ιδιαίτερα. Η εργασία σε βάρδιες θα πρέπει να αποκλείεται.
Ο γιατρός θα πρέπει να αναγνωρίζει άλλες αιτίες που μπορεί να κατακερματίζουν τον ύπνο των ναρκοληπτικών, όπως αποφρακτκική άπνοια στον ύπνο, περιοδικές κινήσεις των άκρων και να τις αντιμετωπίζει.
Τα επεισόδια καταπληξίας αντιμετωπίζονται επίσης αποτελεσματικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως αναστολέων επαναπρόσληψης της σεροτινίνης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Η νατριούχος οξυβουτίνη (Sodium oxybate) έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στα επεισόδια καταπληξίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Τέλος, η κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίξει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ασθενής με ναρκοληψία δεν θα στιγματίζεται και θα μπορεί να εντάσσεται στην καθημερινότητα με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής που έχει κόστος αλλά είναι και απαραίτητη.
Το Κέντρο Μελέτης Υπνου του Ευαγγελισμού, τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της ναρκοληψίας. Με ειδικευμένο ιατρικό και τεχνικό προσωπικό στέκεται ήδη στο πλάι ανθρώπων με ναρκοληψία προσφέροντας μια καλύτερη καθημερινότητα και ελπίδα για το μέλλον.
Πηγή: http://www.healthyliving.gr