Πολλοί από εσάς ήδη έχετε κάνει μικρές αποδράσεις στη θάλασσα και την εξοχή με την οικογένεια κι ετοιμάζεστε και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα παιδάκια σας είναι ήδη ενθουσιασμένα, όμως ξέρουμε πως είναι πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε απρόοπτα, όπως μικροτραυματισμούς ή, εν προκειμένω τσιμπήματα από έντομα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, θα συμφωνήσουμε όλοι, αλλά είναι καλό και να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε κάθε τσίμπημα, καθώς και το τι πρέπει να κάνουμε για να ανακουφιστούν τα παιδιά ή (ω μη γένοιτο) αν προκύψει κάτι πιο σοβαρό από το τσίμπημα.
01 Μέλισσα ή σφήκα. Μετά από τσίμπημα μέλισσας, εκδηλώνεται πόνος στο σημείο, ερυθρότητα και πρήξιμο, με τα συμπτώματα αυτά να είναι πιο έντονα στην περίπτωση της σφήκας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε το κεντρί από το δέρμα και στη συνέχεια να καθαρίσουμε την πληγή και να βάλουμε πάγο για να περιορίσουμε το πρήξιμο. Επειδή το τσίμπημα μπορεί να επιφέρει και κνησμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κορτιζονούχο αλοιφή. Σε περίπτωση που το παιδί αναφέρει πόνο, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρό μας ώστε το παιδί να πάρει αντισταμινική αγωγή. Σε περίπτωση, όμως που το παιδί έχει αλλεργία στη γύρη ή άσθμα, είναι βασικό να έχει γίνει ένα τεστ αλλεργίας στη μέλισσα, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος αναφυλαξίας (εκδηλώνεται με εξανθήματα, πρήξιμο, δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση κι αίσθημα ζάλης).
02 Κουνούπι. Αν κι ενοχλητικό, το τσίμπημα κουνουπιού σπάνια προκαλεί λόγο ανησυχίας. Σε περίπτωση που τσιμπηθεί το παιδί, μπορούμε να βάλουμε λίγη κορτιζονούχο κρέμα στο σημείο κι έπειτα να το καλύψουμε ώστε το παιδί να μη μπαίνει στον πειρασμό να το ξύσει. Αν, όμως, το σημείο πρηστεί και η θερμοκρασία του παιδιού ανεβαίνει, πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρό μας ώστε να διερευνηθεί η περίπτωση μόλυνσης.
03 Αράχνη. Αν και τα είδη αραχνών που ζουν στη χώρα είναι ακίνδυνα, πάντα μπορεί κάποια να αντιδράσει και να μας δαγκώσει, ενώ πολλές φορές μπορεί να μας έχει τσιμπήσει κάποιο άλλο έντομο. Αν, παρ’ όλα αυτά, το δάγκωμα προήλθε από αράχνη, πλένουμε καλά το σημείο με νερό και σαπούνι και βάζουμε λίγο πάγο για να μειωθεί το πρήξιμο, ενώ επίσης μπορούμε να δώσουμε στο παιδί ένα παυσίπονο κατάλληλο για την ηλικία του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο παιδίατρος ίσως συστήσει και τη χορήγηση ενός αντιτετανικού εμβολίου. Επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο αν το παιδί νιώθει μούδιασμα και παρουσιάζει πυρετό.
04 Τσιμπούρι. Το τσίμπημα από τσιμπούρι είναι ιδιαίτερα ύπουλο, καθώς το έντομο ενσωματώνεται κυριολεκτικά στο δέρμα για να τραφεί. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει το τσιμπούρι να απομακρυνθεί χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι ή λεπτές λαβίδες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να σιγουρευτούμε πως δεν έμεινε στο δέρμα το κεφάλι του εντόμου, καθώς τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί η νόσος Lyme, μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη. Αφότου βγει και το κεφάλι, καθαρίζουμε το σημείο με οινόπνευμα, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σημείο και μία αντιβιοτική αλοιφή. Πιθανώς να παρατηρηθεί ένα σπυράκι που για λίγο θα προκαλεί αίσθημα κνησμού. Αν, όμως, το παιδί εμφανίσει πυρετό, πονοκέφαλο, αίσθημα κούρασης ή ένα έντονο κόκκινο σημάδι γύρω από το σημείο που το τσιμπούρι τσίμπησε το παιδί, αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σε κάθε περίπτωση, διατηρούμε την ψυχραιμία μας ώστε να βοηθήσουμε σωστά το παιδί κι επικοινωνούμε αμέσως με τον παιδίατρό μας ή με τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής για περαιτέρω υποστήριξη.
Πηγή: Cleveland Health Clinic
Photo credits: @farzadme(unsplash) / Leisure Pro