Ξεκινά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα και καλό είναι να προγραμματίσουμε τις αγορές μας για τους φίλους ή συγγενείς που έχουμε καλέσει… Είτε στη πόλη είτε στην επαρχία οι “γαστρονομικές” παραδόσεις είναι οι ίδιες, όπως επίσης μην παραλείψετε αν μπορείτε να πετάξετε αετό!
Για πολλούς είναι η έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα, για άλλους είναι συνυφασμένο με τη λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και άλλα απολαυστικά φαγητά που θα διαβάσετε παρακάτω:
Μπορείτε να βρείτε εύκολες συνταγές για παραδοσιακή λαγάνα ή να την αγοράσετε από το φούρνο της γειτονιάς
Το τραπέζι σας μπορεί να γεμίσει με νηστίσιμους μεζέδες και συνηθίζονται τα λαχανικά τουρσί (τα οποία προσωπικά δεν μου αρέσουν!):
-τουρσί
-Μελιτζανάκι
-Πιπεριές
-Λάχανο
-Αγκινάρες
-Αγγουράκια
-Κρεμμυδάκια
Αυτά που ενθουσιάζουν είναι τα θαλασσινά, που τρώμε αυτή τη μέρα όπως τα οστρακοειδή, γαρίδες, καλαμάρια και χταπόδια… Δοκιμάστε να φτιάξετε:
-καλαμαράκια
-Γαρίδες
-Μύδια
-χταποδάκι
-Σουπιές
Τα όσπρια έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι:
–φάβα
-Μαύρα Φασόλια
-ρεβίθια
-Φασόλια ξερά σε λάδι
–Σαλάτα με μαυρομάτικα
Και μην ξεχάσετε:
–ταραμοσαλάτα
-σκορδαλιά
Το γεύμα συνήθως “κλείνει” με χαλβά!
Απολαύστε τη μέρα σας, ελπίζοντας ότι θα έχουμε καλό καιρό!