από την δρα.Γλυκερία Ψαρρά, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο ( Χαροκόπειος, Ορθοβιοτική)
Tο βραδινό φαγητό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας μας και δε θα πρέπει να το παραλείπουμε και η έκφραση «Το βραδινό γεύμα παχαίνει» αποτελεί μύθο καθώς στη ρύθμιση του σωματικού βάρους αυτό που παίζει ρόλο είναι η ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και των θερμίδων που καταναλώνουμε στο σύνολο της ημέρας. Αυτό που είναι σημαντικό να τηρούμε είναι η κανονικότητα των γευμάτων, δηλαδή ένας σωστός καταμερισμός της τροφής στο σύνολο της ημέρας.
Μικρά και συχνά γεύματα και όχι 1 με 2 μεγάλα γεύματα, μπορούν να βοηθήσουν στον καλό έλεγχο του βάρους μας, αλλά και του μεταβολισμού.
Συνεπώς, αν πεινάμε το βράδυ θα πρέπει να τρώμε κάτι και όχι να πέφτουμε για ύπνο νηστικοί, τηρώντας τα παρακάτω:
-Φροντίζουμε να μην κάνουμε υπερβολές, ακόμα και αν το βραδινό γεύμα αποτελεί το κύριο γεύμα της ημέρας. Επιλέγουμε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες έτσι ώστε το πιάτο μας να περιέχει το ½ σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό, τυρί) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
-Αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά, πικάντικα και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα λόγω του ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.
-Σε περίπτωση που υποφέρουμε από αϋπνίες μπορούμε να επιλέξουμε ένα γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (ιδιαίτερα από γαλακτοκομικά). Το γεύμα αυτό θα δώσει στον οργανισμό μας την απαραίτητη τρυπτοφάνη η οποία «ηρεμεί» το νευρικό σύστημα και άρα μας βοηθά να κοιμηθούμε. Τέτοια γεύματα μπορεί να είναι 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά ολ.αλέσεως ή 1 τοστ με ψωμί ολ.αλέσεως και 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.
-Τέλος, φροντίζουμε να μην ξαπλώσουμε απευθείας μετά το βραδινό προκειμένου να δώσουμε κάποιο χρόνο στη διαδικασία της πέψης , έτσι ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα δυσπεψίας ή παλινδρόμησης.
Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/