Eπιστρέφοντας από το χειμωνιάτικο Ρίο (εντάξει, μην φανταστείτε 23-24 βαθμούς έχει) στην καυτή Αθήνα χρειαζόμουν απαραίτητα μια δροσερή έξοδο για να συνέλθω. Μοιραία η αναζήτηση στράφηκε στα βόρεια κι ένας φίλος μου μίλησε για «Το Χαγιάτι» μια ταβέρνα στο Κρυονέρι που βγάζει τραπέζια στο δάσος. Δεν χρειάστηκε και πολύ για να πάω. Και πράγματι το μέρος αποδείχθηκε δροσερότατο ακόμη και το καυτό βράδυ της Δευτέρας, της πιο ζεστής μέρας του φετινού καλοκαιριού. Το «Χαγιάτι» έχει μια συμπαθητική αυλή, αλλά βγάζει και τραπέζια σε μια εξέδρα απέναντι, σχεδόν μέσα στο δάσος.
Ίσως είμαι σκληρότερος με το «Χαγιάτι» γιατί είχε την ατυχία να το δοκιμάσω δυο μέρες αφού έζησα μια εντυπωσιακή κρεατοφαγική εμπειρία στο Porcao Rio. Εξηγούμαι. Καταρχήν πρέπει να πω ότι το «Χαγιάτι» έχει πολύ καλό κρέας. Το μπιφτέκι του είναι στιβαρό, πληθωρικά κρεατένιο και ζουμερό. Εκεί που του βάλαμε όμως δύσκολα ήταν όταν παραγγείλαμε παϊδάκια από αρνάκι και από πρόβατο! Και πράγματι η ποιότητα του κρέατος ήταν εξαιρετική, δεν μύριζε καθόλου και ειδικά τα παϊδάκια από πρόβατο είχαν μια βαθιά νοστιμιά που σπάνια βρίσκεις. Εδώ όμως έρχεται το μεγάλο «αλλά»! Ήταν όλα τους ψημένα αλά ελληνικά. Κοινώς καμένα και στεγνά! Πραγματικά, με καλύτερο ψήσιμο θα μιλάγαμε για κορυφαία παϊδάκια. Κατά τα άλλα δοκιμάσαμε ωραία χωριάτικη, άψογες τηγανιτές πατάτες, λαδοπιωμένα τυροπιτάκια και ωραίες λαγανίτσες στον ξυλόφουρνο.
Τελειώνοντας το φαγητό μας, τα πιάτα με τα αποφάγια έμειναν ένα γεμάτο μισάωρο στο τραπέζι μας τηρώντας τις παραδόσεις της αθάνατης ελληνικής ταβέρνας! Η βραδιά όμως ήταν όμορφη και δροσερή, κύλησε με ωραίες συζητήσεις και μια γλυκόπικρη ανάμνηση του …Porcao!
Ανοιχτά: καθημερινά, βράδυ, Σαββατοκύριακα και μεσημέρι
Τιμή (€): € 20-25 ανά άτομο
Τηλέφωνα: 210 8161525
Διεύθυνση: Λεωφόρος Κρυονερίου 6, Κρυονέρι
*ο Πάνος Δεληγιάννης είναι Διευθυντής – δημοσιογράφος του The Food & Leisure Guide (http://www.fnl-guide.com)