Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο καλάθι σας

Μέσα σε όλο το βομβαρδισμό που δεχόμαστε καθημερινά από εκπομπές μαγειρικής, συμβουλές για διατροφή, ακόμα και εκπομπές σχετικά με την υγεία, άρθρα που μας λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε ακόμα και κάποιος που δεν ασχολείται καθόλου ξέρει περίπου τι να φάει και τι όχι. Όταν όμως μπαίνουμε στο super-market με το καλαθάκι μας για να πάρουμε τα απαραίτητα και εκείνη η σοκολατίτσα μας κάνει τα γλυκά μάτια, πόσο σίγουρη είμαστε ότι είναι για το καλό μας; Διαβάστε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να μπαίνουν στο καλάθι μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας και αυτή των αγαπημένων μας.

Απλά σάκχαρα ή υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λίπη

Τα ζαχαρούχα δημητριακά για πρωινό, οι λουκουμάδες, τα γλυκά, τα μπισκότα, τα παγωτά, τα αναψυκτικά όλα είναι φορτωμένα με απλά σάκχαρα, που ονομάζονται επίσης και απλοί υδατάνθρακες. Συχνά αναφέρονται ως «κενές θερμίδες» … με αποτέλεσμα να πυροδοτείτε μία αντίδραση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα να οδηγούνται στην αρχική τους κατάσταση δημιουργώντας μία κόπωση. Έτσι αισθάνεστε πεινασμένοι και αποζητάτε ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Επίσης αυτές οι τροφές απορροφώνται γρήγορα με επιπλέον θερμίδες και αποθηκεύονται ως λίπος, προκαλώντας την παχυσαρκία.

Κάντε λοιπόν έξυπνες επιλογές διαλέγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης αυτές της ολικής άλεσης και της βρώμης. Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα όπως φρέσκα λαχανικά και άπαχο κρέας. Αυτά παρέχουν μία αργή, σταθερή απελευθέρωση της ενέργειας για μακροχρόνια καύση. Εάν επιθυμείτε κάτι γλυκό, στο δρόμο για το διάδρομο με τα γλυκίσματα, κρατήστε το χαμηλά και να διαλέξετε το αγαπημένο σας εποχιακό φρούτο όπως αχλάδια, μήλα, βατόμουρα.

Τα επεξεργασμένα γλυκά περιέχουν επίσης κορεσμένα και μεταλλαγμένα λιπαρά που φράζουν τις αρτηρίες και εμποδίζουν την απώλεια βάρους. Αντί για αυτά αγοράστε προϊόντα πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, όπως το αβοκάντο και τα καρύδια.

Κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα και κορεσμένα λίπη

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά, μπέικον και λουκάνικα περιέχουν νιτρικά άλατα, και χημικά πρόσθετα για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους. Τα νιτρικά άλατα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Αυτά τα λιπαρά προϊόντα με βάση το κρέας είναι επίσης γεμάτα από ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL, και αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Για αυτό λοιπόν αλλάξτε συνήθειες και αγοράστε κρέατα χαμηλά σε κορεσμένα λίπη όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα ή καλό θα ήταν να τρώτε περισσότερα ψάρια, όπως ο σολομός που είναι πλούσιος σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά. Αν πρέπει να φάτε κόκκινο κρέας, επιλέξτε άπαχα κομμάτια.

Συστατικά που δεν μπορείτε να προφέρετε

Μήπως το θειικό σίδηρο, η μονονιτρική θειαμίνη ή το μερικώς υδρογονωμένο λάδι σόγιας δεν είναι ορεκτικά για εσάς; Ακολουθήστε τον κανόνα του αντίχειρα: αν ένα τρόφιμο είναι κατασκευασμένο από υλικό που χρειάζεστε μάθημα χημείας για να κατανοήσετε ή αν δεν μπορείτε να προφέρετε τα πρώτα 5 συστατικά, μην το βάλετε καν στο καλάθι σας.

Το σωστό είναι να μείνετε επικεντρωμένοι στην αγορά ολόκληρων τροφίμων που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό. Αντί για σνακ σε νέον πορτοκαλί κλεισμένο σε σακουλάκι διαλέξτε μερικά καρότα ή σέλινο. Δημιουργήσετε μερικά σπιτικά τσιπς λαχανικών: κόψτε κατσαρό λάχανο, παντζάρια σε λεπτές φέτες, γλυκοπατάτες και πασπαλίστε τα με βότανα και λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στο φούρνο.

 

Fake Τρόφιμα
Τα «Fake» τρόφιμα για την υγεία είναι οι παραπλανητικές τροφές, χρεώνοντας στον εαυτό τους την «χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», όπως ορισμένα μπισκότα, σάλτσες για σαλάτες ή κάποιες μάρκες γιαούρτι. Το δύσκολο σε αυτά τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν συσκευασμένα ψωμιά και κράκερ με ετικέτες που γράφουν ότι «περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως» , κι αυτό μεταφράζεται συχνά σε σημαντικά λιγότερες φυτικές ίνες από 100% εκατό προϊόντα ολικής αλέσεως.

 

 

Κονσέρβες πλούσιες σε νάτριο

Το 80% πρόσληψης νατρίου προέρχεται από μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι γεμάτα από αλάτι και περιέχουν το μισό ή περισσότερο της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης σας. Μια διατροφή υψηλή σε νάτριο είναι επικίνδυνη, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αντί να αγοράζετε κονσέρβες δοκιμάστε να κάνετε τη δική σας απλή έκδοση των αντιστοίχων προϊόντων. Εάν δεν έχετε το χρόνο να μαγειρέψετε, αγοράστε κονσερβοποιημένες σούπες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Για να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη νατρίου σας, δοκιμάστε τρόφιμα με καρυκεύματα και με περισσότερα βότανα. Τότε θα εξαρτάστε λιγότερο από το επιτραπέζιο αλάτι για γεύση.

You may also like