Είναι μορφή τέχνης, είναι γυμναστική, είναι έκφραση ή… είναι μέθοδος διαλογισμού; Οι δύο πρώτοιχαρακτηρισμοί είναι ευνόητοι, όμως ξεκινώντας από εκεί είναι που διαπιστώνουμε τις άλλες δύο εφαρμογές του – και πολλές φορές όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Πώς ακριβώς, όμως, ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία μας, ακόμη κι αν απλά εφαρμόζουμε την… Grey μέθοδο “let’s dance it out”*;
Προκειμένου να αντιληφθούμε τη συμβολή του χορού στην ψυχολογία μας είναι ουσιαστικό να κατανοήσουμε πώς αυτός επιδρά στη κύρια βάση των συναισθημάτων μας, που δεν είναι άλλη από τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με έρευνα του 2003, ο χορός δραστηριοποιεί νευρικές συνάψεις μέσω των οποίων μειώνεται η απώλεια όγκου στον ιππόκαμπο, απώλεια που πραγματοποιείται ενόσω γερνάμε και που συχνά εμφανίζεται στη διάγνωση νευροεκφυσλιτικών παθήσεων, όπως το Alzheimer. Μια που με το χορό ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα και η εγκεφαλική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα όλων αυτών των διεργασιών γίνονται αντιληπτά μακροπρόθεσμα. Με λίγα λόγια, ο χορός επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.
Τι ακολουθεί;
01 Καλλιεργείται η δημιουργικότητά μας. Αφήνοντας το σώμα να ακολουθήσει το ρυθμό, ο νους μας λειτουργεί πιο απελευθερωμένα. Εκφραζόμαστε με τις κινήσεις του σώματος κι όχι με τις λέξεις. Ο αυθορμητισμός κι η εφεύρεση κινήσεων βοηθούν να αντιληφθούμετην όποια κατάσταση αντιμετωπίζουμε με μία φρέσκια οπτική, δηλαδή δημιουργικά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, η δημιουργική σκέψη κι αντίληψη είναι αποτέλεσμα νέων νευρικών κυκλωμάτων που δημιουργούνται στο εγκέφαλου μέσω του χορού.
02 Λειτουργεί ως εργαλείο επικοινωνίας. Με το χορό ερχόμαστε σ’ επαφή με το βαθύτερο είναι μας, καθώς μέσω της κίνησης εκφράζουμε αισθήματα που πιθανώς και να αγνοούσαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό στην πορεία συμβάλλει στην επαφή μας με άλλους ανθρώπους, μια που ο ρυθμός και η μουσική είναι τα μέσα που κάνουν εμάς πιο προσιτούς σ’εκείνους κι αντίστροφα, με τους όποιος παράγοντας μας “χωρίζουν” να μην παίζουν πια ρόλο. Γιατί, νομίζετε, λένε όλοι πως ο χορός είναι… διεθνής γλώσσα;
03 Βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας. Ό,τι και να μας απασχολεί, όταν χορεύουμε αυτό το “ό,τι”εξαφανίζεται, έστω και για μερικές στιγμές. Με την κίνηση του χορού απελευθερώνονται στο σώμα ντοπαμίνη και σεροτονίνη, οι γνωστές ορμόνες που μειώνουν το άγχος και μας δίνουν αισθήματα ευφορίας. Πολλές φορές μάλιστα ο χορός έχει συνδεθεί με ανακούφιση πόνου, όπως στο κεφάλι και την πλάτη, ενώ επίσης εικάζεται από ερευνητές που ο χορός λειτουργεί καταλυτικά ενάντια στην κατάθλιψη. Η δε σύμπραξη νου και σώματος κατά το χορό μας βοηθά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σιγουριά για τις ικανότητές μας αλλά και τον εαυτό μας εν γένει,αλλά και περισσότερη εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους – το τελευταίο επιτυγχάνεται ιδιαίτερα όταν χορεύουμε με παρτενέρ. Με τους όποιους δισταγμούς μας εμποδίζουν στην άκρη κι απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά μας, σταδιακά εκτιμούμε και (γιατί όχι;) αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας!
Δεν ξέρω για σας, αλλά το τελευταίο διάστημα εφαρμόζω το παράδειγμα των Meredith Grey (Ellen Pompeo) και Christina Tang (Sandra Oh) όταν νιώθω προβληματισμένη και δεν κρύβω πως κάθε φορά νιώθω πολύ πιο ήρεμη και μπορώ να εστιάσω καλύτερα στην κάθεκατάσταση. Από εμπειρία και μόνο λοιπόν, θα σας συστήσω να το τολμήσετε… θαμε θυμηθείτε!
*(Ναι, πριν λίγο καιρό υπέκυψα σε μαραθώνιο “Grey’s Anatomy”, είναι αλήθεια… και μου άρεσε!)