Βράδυ Κυριακής απόψε και το αφιέρωμά μας στο λαμπερό θεσμό των Oscarsσυνεχίζεται. Απόψε διερευνούμε την κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου και γνωρίζουμε παρέα μία ταινία χωρισμένη σε δύο κοινωνικά “στρατόπεδα”.
1963: Η Eugenia “Skeeter” Phelan (Emma Stone) μόλις αποφοίτησε από το κολλέγιο κι επιστρέφει στο Jackson του Mississippi έχοντας πιάσει ήδη δουλειά ως αρθρογράφος σε μία στήλη συμβουλών οικοκυρικών στην τοπική εφημερίδα. Ωστόσο, όντας η ίδια ένα πνεύμα ελεύθερο, την πληγώνει ιδιαίτερα η αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι έγχρωμες υπηρέτριες των “ανώτερων” οικογενειών του κύκλου της. Έτσι αποφασίζει να κάνει κάτι που θα ταράξει τα νερά: να γράψει ένα βιβλίο για το πώς εκλαμβάνουν οι ίδιες οι υπηρέτριες τη ζωή τους. Αν και διστακτικά στην αρχή, η πρώτη που θα μοιραστεί τις ιστορίες της είναι η Aibileen (Viola Davis), ενώ σύντομα θα συμμετάσχει κι η Minny (Octavia Spencer), η υπηρέτρια της επικεφαλής της γυναικείας κοσμικής κοινότητας Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard). Σύντομα πολλές ακόμη υπηρέτριες θα θελήσουν να μιλήσουν για όσα ζουν καθημερινά κι αυτό θα δώσει μία νέα δύναμη κι ελπίδα στις γυναίκες που μεγαλώνουν τα παιδιά άλλων…
Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Kathryn Stockett, με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφει ο Tate Taylor, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία (“Get On Up”, 2014).
Καθώς δεν έχω πιάσει το βιβλίο στα χέρια μου, θα αρκεστώ να μιλήσω για την ταινία και μόνο. Οι “Υπηρέτριες”, λοιπόν, είναι ένα καθηλωτικό κοινωνικό δράμα εποχής που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα πολλών εγχρώμων κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια της αφήγησης της Aibileen, ο θεατής παίρνει θέση και παρακολουθεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο κοινωνικές τάξεις: τους “ανώτερους” λευκούς και τους έγχρωμους που λάμβαναν μεταχείριση αντίστοιχη με ενός αντικειμένου. Σήμερα δε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε πως ένας άνθρωπος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κληρονομηθεί σε έναν άλλον, όμως για εκείνη την εποχή, αυτό ήταν μία από τις σκληρές πραγματικότητες. Το γεγονός πως στην ταινία απεικονίζονται κι οι εξαιρέσεις είναι σαφώς ένα silver lining, εντούτοις η επιδέξια σκοπιά του Taylor στην εποχή κι ο τρόπος που μας αναμεταδίδει αυτήν την πραγματικότητα αν μη τι άλλο συλλαμβάνει αμέσως το ενδιαφέρον μας.
Με φόντο μία γραφική αμερικάνικη πόλη των ’60όπου οι έγχρωμοι ζούσαν με το φόβο των νόμων Jim Crow, ο Taylor μας αφηγείται μεν ιστορίες, όμως ταυτόχρονα παραδίδει και μερικά μαθήματα κοινωνικής ιστορίας. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια ανθρώπινων, αληθινών μαρτυριών που πλέον κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει. Παρά, όμως, τις συνθήκες που παρουσιάζονται στην ταινία, ο Taylorκαταφέρνει και μας χαρίζει νότες αισιοδοξίας, καθώς όσο προχωρά η ιστορία, άλλοι χαρακτήρες του ωριμάζουν κι άλλοι… παίρνουν αυτό που τους αξίζει! Η όλη ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Taylor έκανε τις “Υπηρέτριες” δημοφιλείς σε κοινό και κριτικούς, ενώ έφτασε να διεκδικεί το 2012 το Oscar Καλύτερης Ταινίας.
Η συγκεκριμένη ταινία, όμως, είναι ταινία ερμηνειών κι αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που όλοι οι ηθοποιοί αποδίδουν την ψυχοσύνθεση κάθε χαρακτήρα. Το ελεύθερο πνεύμα της Skeeter αποτυπώνεται άψογα στην Emma Stone κι η Bryce Dallas Howard είναι ιδιαίτερα εκφραστική ως σνομπ κοσμική κυρία του Jackson. Την παράσταση κλέβουν όμως οι “υπηρέτριες” που ενσαρκώνουν οι Viola Davis και Octavia Spencer. Η Davis, ούσα ως γνωστόν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ζητήματα κοινωνικών και ιδίως φυλετικών διακρίσεων, αποτυπώνει την πίκρα της Aibileen και της κάθε γυναίκας που εξαιτίας της ανάγκης της υπομένει κάθε υποτιμητικό βλέμμα και κάθε ρατσιστική νύξη κι αυτό έφερε την ηθοποιό στην κούρσα για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Octavia Spencer, όμως, μεταμορφώνεται στη δυναμική Minny που υψώνει το ανάστημά της με τον τρόπο της και την ίδια στιγμή η σχέση της με τη Celia Foote (Jessica Chastain) είναι εκείνη που δίνει μία γεύση ελπίδας στο θεατή πως δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι… για ξύλο! Κι αυτός ο δυναμισμός που έδωσε στο ρόλο της είναι ο λόγος που το 2012 πήρε στα χέρια της το πολυπόθητο βραβείο του Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ.. πράγμα που σας το εγγυώμαι!
Πρωταγωνιστούν:Viola Davis, Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Allison Janney, Jessica Chastain, Sissy Spacek, Ahna O’Reily, Mary Steenburgen κ.α.
Φέτος υποψήφιες για το OscarΒ’ Γυναικείου Ρόλου είναι οι:
Kathy Bates, “Richard Jewell”
Laura Dern, “Marriage Story”
Scarlett Johansson, “Jojo Rabbit”
Florence Pugh, “Little Women”
Margot Robbie, “Bombshell”
Photo credits: IMDb