Από την Αμαλία Βασιλοπούλου
ΥΛΙΚΑ:
-10 πάτοι από φρέσκιες ή κατεψυγμένες αγκινάρες
-1 κρεμμύδι ξερό
-1 μεγάλο καρότο
-1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί (εγώ προτιμώ γκούντα)
-4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας καπνιστό
-Φέτες γκούντα για να καλύψουμε τις αγκινάρες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζετε. Κατόπιν, τρίβετε τους πάτους με λεμόνι και τους βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια τους βάζετε σε κατσαρόλα, τους σκεπάζετε με νερό και ρίχνετε και το χυμό ενός λεμονιού. Αφήνετε τους πάτους να βράσουν για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Αν έχετε κατεψυγμένους πάτους, τους βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λεμόνι και τους αφήνετε να βράσουν πάλι 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, περνάτε στο moulinette το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να γίνουν ψιλά ψιλά κομματάκια. Σωτάρετε το μίγμα καρότου-κρεμμυδιού σε τηγάνι με λίγο λάδι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Όταν κρυώσει, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Κόβετε σε μικρά κομματάκια το ζαμπόν γαλοπούλας.
Τοποθετείτε τους πάτους αγκινάρας σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ. Γεμίζετε διαδοχικά τους πάτους με τα κομματάκια ζαμπόν γαλοπούλας, το μίγμα καρότου-κρεμμυδιού-τυριού και τέλος καλύπτετε τις αγκινάρες με κομμάτια γκούντας, ώστε να καλυφθούν καλά.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς, 20 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.