Δεν νομίζω πως χρειάζεται να επαναλάβω την ισχύ της εμπάθειας (σημ.: η έννοια της λέξης είναι παρερμηνευμένη, καθώς σημαίνει επιγραμματικά συμπόνοια) του σκύλου μας προς εμάς. Μας βλέπει και μας ακούει χαρούμενους; Μας κοιτάει με γουρλωμένα και γεμάτα θαυμασμό μάτια κουνώντας χαρούμενα την ουρά του. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει κι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του πανεπιστημίου Λινσέπινγκ της Σουηδίας.
Στη διάρκεια της έρευνας όπου συμμετείχαν 58 εθελοντές και οι χνουδωτοί τους σύντροφοι, οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα τριχών των συμμετεχόντων και των σκύλων, ένα δείγμα πριν την έναρξη της έρευνας κι ένα λίγους μήνες μετά., Στη διάρκεια αυτών των μηνών, οι σκύλοι φορούσαν ένα κολάρο δραστηριότητας (κάτι σαν τα δικά μας activity trackers), μια που η σωματική κινητοποίηση αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Σκοπός των μετρήσεων αυτών ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο στοιχεία της προσωπικότητας επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόλης.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, dr. Ann-Sofie Sundman, τα αποτελέσματα έδειξαν έναν συγχρονισμό των επιπέδων κορτιζόλης των ανθρώπων με εκείνα των σκύλων τους σε δοκιμασίες που αφορούσαν υπακοή κι ευκινησίας. Σε ατές τις δοκιμασίες, όταν οι συμμετέχοντες είχαν ανεβασμένα επίπεδα κορτιζόλης, το ίδιο συνέβαινε και στους σκύλους τους. Με γνώμονα, λοιπόν, το γεγονός πως η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, αυτόματα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν ο ιδιοκτήτης ήταν αγχωμένος, παρουσιάζε κι ο σκύλος του συμπτώματα άγχους. Με λίγα λόγια; Ο σκύλος μας αντικατοπτρίζει κατά μίαν έννοια τα συναισθήματά μας!
Αυτό που κάνει, όμως, την έρευνα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι το γεγονός πως οι σκύλοι εθελοντών που ήταν πιο επιρρεπείς σε αγχώδεις συμπεριφορές παρουσίαζαν μικρότερα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως ένας άνθρωπος που ταλαιπωρείται από άγχος, αναζητώντας παρηγοριά στο σκύλος του, σημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό μαζί του μέσω της αλληλεπίδρασης ανάμεσά τους, ιδίως μέσα από τις αγκαλιές. Έτσι, στην ουσία, ο σκύλος υποστηρίζει ψυχολογικά τον κηδεμόνα του κι αντίστροφα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε αν ο σκύλος σας αντιλαμβάνεται το πώς νιώθετε, να είστε σίγουροι πως το αισθάνεται και πως αναμφίβολα θα θελήσει να σας κάνει να χαμογελάσετε! Και βέβαια θα τα καταφέρει!