Το όνομά της και μόνο μας κάνει να ταξιδεύουμε στα πανέμορφα νησιά που μας περιμένουν να χαρούμε τις παραλίες τους και φυσικά να γευτούμε τις τοπικές λιχουδιές τους! Ας πάρουμε μια μικρή γεύση Αιγαίου φτιάχνοντας μόνες μας αιγαιοπελαγίτικη χορτόπιτα με ένα ιδιαίτερο στοιχείο στη γέμιση που την κάνει άκρως υγιεινή: το quaker!
ΥΛΙΚΑ:
* 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
* 1 κιλό σπανάκι
* 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
* 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
* ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
* 200 γρ. λιαστή τομάτα ψιλοκομμένη
* 300 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
* 8 κουτ. σούπας Quaker
* 1 αυγό
* 1 ποτήρι νερού γάλα
* Αλάτι, πιπέρι
* 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
* 2 κουτ. γλυκού Quaker για το πασπάλισμα πριν το φούρνισμα
* Λαδώστε με ελαιόλαδο ένα μέτριο ταψί.
* Απλώστε 1 φύλλο στον πάτο του ταψιού, λαδώστε το και σταυρωτά από πάνω του, απλώστε ένα 2ο φύλλο και λαδώστε πάλι αυτά που περισσεύουν.
* Σε ένα βαθύ σκεύος ρίξτε το σπανάκι, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, τον άνηθο, τη λιαστή τομάτα και σοτάρετε ελαφρά.
* Βγάλτε το σκεύος από την εστία και προσθέστε το λαδοτύρι.
* Παράλληλα σε ένα μικρό σκεύος ρίξτε το γάλα και το Quaker και βράστε τα μέχρι να γίνουν χυλός.
* Ρίξτε το χυλό στο σπανάκι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να σφίξει η γέμιση.
* Αδειάστε τη γέμιση στο ταψί.
* Απλώστε 1 χωριάτικο φύλλο επάνω από τη γέμιση, λαδώστε το και σταυρωτά από πάνω του, απλώστε ένα 2ο. Κόψτε ό,τι περισσεύει, λαδώστε και πασπαλίστε με Quaker.
* Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά… έτοιμη η πίτα!
Πηγή: εδώ