Αν μπορώ να φτιάξω εγώ σπανκόπιτα, μπορείς κι εσύ!

Γιατί το λέω αυτό; Αν σου αρέσουν οι σπανακόπιτες αλλά δεν έχεις βρει την τέλεια, ούτε υπάρχει κάποιος να σου κάνει… Θα την φτιάξεις μόνος σου! Το Σάββατο που μας πέρασε έκανα για ακόμα μία φορά σπανακόπιτα. Και πέτυχε πάλι… οπότε σκέφτηκα να μοιραστώ τη συνταγή μου.

Θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο για να συγκεντρώσεις τα υλικά σου… και περίπου 45′ για την προετοιμασία. Πιστέψέ με…Αξίζει τον κόπο.

Τα υλικά που προτείνω είναι για ένα μεγάλο ταψί και βγαίνουν 20 μεγάλα κομμάτια. Άρα είναι ιδανική να την φτιάξεις το σαββατοκύριακο και να έχεις για σνακ μέσα στην εβδομάδα.

Θα χρειαστείτε:

1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο για πίτες (εγω προτιμώ αυτή της Χρυσής Ζύμης)

1 κιλό σπανάκι

2 πράσα (ψιλοκομμένα)

4 Κρεμμυδάκια φρέσκο (ψιλοκομμένο)

2 κρεμμύδια ξερά

1 Αυγό

400 γρ. φέτα σκληρή (θρυμματισμένη)

300 γρ. mix τυριών

Άνηθος

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

(αυτή τη φορά προσέθεσα και 2 μεγάλες κουταλιές από τη Philadelphia με μυρωδικά)

Εκτέλεση:

Βγάζεις τα φύλλα για την πίτα από την κατάψυξη, πριν ξεκινήσεις την διαδικασία.

Ψιλοκόβεις τα πράσσα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδακια και τα πλένεις καλά. Πλένεις καλά το σπανάκι αν είναι φρέσκο. Αλλιώς, αν είναι κατεψυγμένο, απλά το βγάζεις από την κατάψυξη. Βάζεις λίγο λάδι στη κατσαρόλα και σωτάρεις τα μυρωδικά. Μέχρι να μαλακώσουν λίγο, τα ανακατεύεις όμως σχεδόν συνέχεια για περίπου 7-8 λεπτά. Ρίχνεις το πλυμμένο σπανάκι σε δόσεις μαζί με τον άνηθο, για να χωρέσει στην κατασαρόλα. Αλατοπιπερώνεις.

Όταν είναι είναι έτοιμο, ρίχνεις τα τυριά που τα έχεις ήδη λίγο ανακατέψει μεταξύ τους.

Ανάβεις τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 150 βαθμούς.

το αβγό και τον άνηθο, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις το μείγμα καλά.

Λαδώνεις το ταψί σου και βάζεις τα μισά φύλλα κάτω, αφού τα έχεις λαδώσει κι αυτά ένα – ένα. Προσθέτεις το αβγό στην κατσαρόλα με το σπανάκι, τα τυριά και τα μυρωδικά και ανακατεύεις πολύ καλά.

Ρίχνεις τη γέμιση στα μισά φύλλα μέσα στο ταψί και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης έχεις λαδώσει. Χαράζεις τα φύλλα σε κομμάτια, ώστε να είναι πιο εύκολο να την κόψεις αργότερα, αλλά και να ψηθεί καλύτερα.

Αν έχεις δυνατό φούρνο, βάζεις το ταψί σου στο φούρνο και ψήνεις στους 200c για περίπου 40 με 55 λεπτά

Συμβουλή: Για να διευκολύνεις τη ζωή σου, κάνεις όλη την προετοιμασία του κοψίματος, πλυσίματος από την αρχή.

You may also like