«Τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ», «Η Άστον Μάρτιν του Τζέιμς Μποντ», «Το σμόκιν, το βαλιτσάκι, τα μανικετόκουμπα του Τζέιμς Μποντ»- με αφορμή την τελευταία ταινία του πράκτορα 007, που αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για product placement στον κινηματογράφο, τα illustration περιοδικά ανά την Ευρώπη φιλοξενούν αμέτρητα ρεπορτάζ μόδας και αγοράς με πρωταγωνιστή τον καλοντυμένο πράκτορα στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητος. Μυθικό το life style γύρω από τον Τζέιμπς Μποντ, ίσως γιατί και ο ίδιος είναι μυθικό πρόσωπο και πεδίο προβολής καταναλωτικών ή άλλων φαντασιώσεων.
Τι θα γινόταν όμως εάν ο Τζέϊμς Μποντ ήταν υπαρκτός, ένας κρατικός υπάλληλος που χτυπάει κάρτα και μαζεύει αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης; Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche πήρε μολύβι και χαρτί για να υπολογίσει πόσο θα έπρεπε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για έναν γνήσιο 007. Και η αλήθεια είναι ότι ένας Τζέϊμς Μποντ με σάρκα και οστά στοιχίζει κάτι παραπάνω.
Μόνο η εντατική εκπαίδευση (πολεμικές τέχνες, ξένες γλώσσες, άδεια πιλότου, οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες, τεχνικές κατασκοπείας και τα συναφή) θα στοίχιζαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού 1.054.770 ευρώ. Το περίστροφο του Μποντ είναι σχετικά οικονομική περίπτωση, γύρω στα 680 ευρώ, αλλά μόνο και μόνο οι σφαίρες που ξοδεύει ανεβάζουν τον λογαριασμό κατά 3.102 ευρώ. Ο μισθός του φτάνει τα 124.091 ετησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων.
Champagne και Aston Martin
Και τα καλύτερα δεν άρχισαν ακόμα: Εάν ο αυθεντικός Τζέιμς Μποντ ήθελε την Άστον Μάρτιν που οδηγούσε ο Σον Κόνερι το 1964, θα μας έβγαζε ένα κονδύλι 465.340 ευρώ. Σε περίπτωση που προτιμήσει το νέο μοντέλο Martin DBS τα έξοδα περιορίζονται αισθητά στα 279.205 ευρώ.
Για τα υπηρεσιακά ταξίδια του ο Μποντ δεν έχει συνηθίσει να αναπαύεται (που λέει ο λόγος δηλαδή…) σε κάτι πιο ταπεινό από πεντάστερο ξενοδοχείο- γεγονός που θα επιβαρύνει τα έξοδα κινήσεως κατά 31.023 ευρώ σε ετήσια βάση. Εν ώρα υπηρεσίας δεν θα έλεγε όχι σε ένα μαρτίνι, μάλιστα υπολογίζεται ότι για τα απεριτίφ του θα περνούσε γύρω στα 930 ευρώ ετησίως στα επαγγελματικά έξοδα. Οι σαμπάνιες τον αφήνουν μάλλον αδιάφορο, αλλά χρειάζονται πού και πού, οπότε ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά 3.723 ευρώ, εκτιμά η Wirtschaftswoche. Εκλεκτό γούστο διακρίνει έναν 007 στα αξεσουάρ: 745 ευρώ θα στοίχιζαν τα μανικετόκουμπα από γαλλικό οίκο, 588 ευρώ τα γυαλιά ηλίου, ενώ το κινητό-smartphone-μυστικό όπλο του Τζέϊμς Μποντ θα απαιτούσε μία επένδυση 3.100 ευρώ.
Και να ήταν μόνο αυτά; Ως γνωστόν ένας Τζέϊμς Μποντ κάνει πολλές ζημιές, δηλαδή αναστατώνει εκδηλώσεις, καταστρέφει αυτοκίνητα, ανατινάζει κτίρια. Το ελάχιστο που θα χρειαζόταν για όλα αυτά είναι μία ολοκληρωμένη νομική προστασία και μία ομάδα δικηγόρων που δεν προβλέπεται να αμειβόταν με λιγότερα από 682.000 ευρώ ετησίως. Εάν μάλιστα προσθέσουμε τις αποζημιώσεις, ο λογαριασμός εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη: Μόνο για το κτίριο που καταποντίστηκε στο «Casino Royal» για παράδειγμα (μία από τις πολλές παράπλευρες απώλειες στις αποστολές του 007), η αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτούσε πάνω από 1 εκ. ευρώ, εκτιμούν οι δημοσιογράφοι της Wirtschaftswoche.
Πηγή: http://www.skai.gr (Πηγή: DW – Wirtschaftswoche / Γιάννης Παπαδημητρίου, Υπεύθ.σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου)