Στη ζωή όλοι ξεκινάμε από κάπου, έχουμε μια πορεία και δυστυχώς ένα τέλος…Βέβαια, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όταν μιλάμε για την περίπτωση της Coco Chanel… Ευφάνταστα, μοναδικά, πρωτόγνωρα, αμφιλεγόμενα, πρωτοποριακά ήταν τα καπέλα που πουλούσε αρχικά στη Deauville, η Gabrielle “Coco” Chanel.
Ας μην προτρέχουμε όμως…Η μικρή Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1883. Οι γονείς της, άνθρωποι της βιοπάλης. Τα παιδικά της χρόνια, θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς μάλλον θλιβερά και «μαύρα» παρά συναρπαστικά. Βίωσε από μικρή το θάνατο της μητέρας της και πέρασε τα υπόλοιπα παιδικά και εφηβικά της χρόνια «κλεισμένη» σε διάφορα ορφανοτροφεία. Η λιτή και σκληρή ζωή που έκανε, δεν προέβλεπε ούτε λαμπερες soirées στο Ritz του Παρισιού, αλλά ούτε και “στενές” επαφές με την υψηλή κοινωνία της εποχής.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, κλήθηκε η ίδια, να κατασκευάσει μια καλογυαλισμένη επιφάνεια ώστε να κρύψει το άσχημο παρελθόν της, αντίθετο με τη μυθική εντύπωση που ήθελε να εδραιώσει στην κοινωνία. Σαν ένας θηλυκός Jay Gatsby λοιπόν, παραπλάνησε το κοινό της, δημιουργώντας ένα πλασματικό παρελθόν.
Δεν είναι τυχαίο όμως, που από χορεύτρια στο cabaret “La Rotonde” και απλή μοδίστρα, εξελίχθηκε τελικά, σε μία απόλυτα σοφιστικέ και φινετσάτη προσωπικότητα που καθόρισε την γαλλική μόδα.
Το 1913, η Gabrielle Chanel ανοίγει το πρώτο της μαγαζί στη Deauville, εισάγει deluxe casual σύνολα. Οι δημιουργίες της κατασκευάζονταν από ταπεινά υφάσματα όπως το jersey και τα πλεκτά, που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν κυρίως για ανδρικά εσώρουχα.
Η απαράμιλλη επιτυχία της ήταν φανερή και της έδωσε ώθηση να χτίσει τον οίκο Chanel, αποκτώντας το θρυλικό κτίριο στη «31 rue Cambon» που θα αποτελέσει τη στέγη έμπνευσης, δημιουργίας και δόξας των επόμενων ετών. Και όπως η “Coco” – πλέον – Chanel, κυκλοφορεί ως “couturière” έτσι αρχίζουν να γράφονται και οι πρώτες σελίδες στην ιστορία του οίκου Chanel.
Σύμφωνα με την γνωστή γαλλίδα συγγραφέα Colette, η Coco Chanel ήταν ένας “μικρός μαύρος ταύρος” που “ανέβασε” τη θηλυκότητα σε ένα διαφορετικό, πρωτόγνωρο “βάθρο”. Εισήγαγε το ανδρόγυνο στυλ και σφράγισε μία όλοκληρη εποχή με το “μικρό μαύρο φόρεμά” της.
Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα…τίθεται το ερώτημα; γιατί ο οίκος Chanel συνεχίζει να κυριαρχεί μετά από τόσα χρόνια, ενώ η «βασίλισσα» του έχει «φύγει»;
Η απάντηση είναι απλή και μονολεκτική: «Lagerfeld». Με απόλυτη βεβαιότητα, αυτός είναι ο επάξιος συνεχιστής του μεγαλείου της «coquette» Coco. Το 1983 ξεκινάει λοιπόν, η μετά-Coco εποχή, με τα ηνία να βρίσκονται στα χέρια του Γερμανικής καταγωγής Karl Lagerfeld. Εύστροφος, εμβληματικός, φαντασμαγορικός, μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, διαχρονικά πρωτότυπος, είναι κάποια από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν το «λιοντάρι» του οίκου Chanel.
Μεγαλυτερό του επίτευγμα, η αναβιώση της προσωπικότητας της πρωτεργάτισσας Coco, σε κάθε του ιδέα, σκέψη και πρόταση. Πάντα επιτυγχάνει όμως ένα εξαιρετικό συνδυασμό της εποχής της Chanel με το σήμερα. Ασύλληπτες δημιουργίες, επιδείξεις μόδας με σκηνικά βγαλμένα από παραμύθι, επέκταση σε μοναδικά αξεσουάρ και υποδήματα, είναι μερικές από τις καινοτομίες που έδωσαν στον οίκο Chanel, μία πνοή φρέσκου αέρα υπο την στενή καθοδήγηση του ευρηματικού Karl Lagerfeld.
Χάρις σ’αυτόν μπορεί να παραδεχτεί κανείς πλέον με σιγουριά, ότι ο οίκος Chanel δεν θα «πεθάνει», αφού βρίσκεται σύνεχεια σε μία ατελείωτη περίοδο αναγέννησης. Φυσικά, κάθε εποχή έχει την δική της αίγλη, σήμερα οι γυναίκες όλου του κόσμου, λαχταρούν να αποκτήσουν «κάτι» από τον μυθικό οίκο και αυτό γιατί πιστεύουν ότι θα καλωσορίσουν έτσι, τον άθανατο θρύλο της Coco στη ντουλάπα τους…
Αυτό είναι και το μεγαλείο του οίκου που σχεδόν μαγικά πια διατηρεί το πνεύμα της Coco Chanel ζωντανό…