Κι αν έχουν γραφτεί γραμμές και γραμμές για την αξία των σωστών διατροφικών συνηθειών. Ενίοτε, όμως, δεν αρκεί να εξυμνούμε κάποιες τροφές για το πόσα μας προσφέρουν, αλλά πρέπει να κοιτάμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Ποιες κακές συνήθειες, λοιπόν, μπορούν σε βάθος χρόνου να αποβούν καθοριστικές για την υγεία μας;
01 Δεν καταναλώνουμε αρκετούς ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ωφέλιμων για την καρδιά λιπαρών . Σύμφωνα, με έρευνες, όμως, καταναλώνουμε ημερησίως μόνο το 12% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως όταν ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε 21 γραμμάρια, στην ουσία τρώμε μόλις 3 γραμμάρια.
02 Αμελούμε το γάλα. Αν κι οι απόψεις ακόμη διίστανται σχετικά με το πόσο καλό μας κάνει το γάλα, πρόσφατες έρευνες δικαιώνουν το πλήρες γάλα, καθώς το έχουν συνδέσει, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Επιπλέον, το πλήρες γάλα βοηθά τα παιδιά ν’ απορροφούν περισσότερη βιταμίνη D, κι είναι βεβαίως γνωστό πως το γάλα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των οστών. Όμως, τα πραγματικά νούμερα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά, μια που με την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση να ανέρχεται στα 435 γραμμάρια, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού καταναλώνει μόλις 69 γραμμάρια την ημέρα.
03 Δεν έχουμε προσθέσει τα προϊόντα ολικής άλεσης στην καθημερινότητά μας. Ως εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (όπως κι οι ξηροί καρποί), το αλεύρι, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, την εξασφάλιση της ομαλής πεπτικής λειτουργίας, εξασφαλίζουν και τη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κι ενώ πρέπει ημερησίως να καταναλώνουμε 125 γραμμάρια, εμείς τρώμε μόλις 29.
04 Υπερβάλλουμε με τα αλμυρά φαγητά, τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα κρέατα. Τα επεξεργασμένα γλυκά σνακς και τα αναψυκτικά (ανεξάρτητα του αν τα δεύτερα φέρουν το χαρακτηρισμό “διαίτης”), απειλούν την υγεία μας με αύξηση βάρους, κίνδυνο διαβήτη και αλλοίωση των δοντιών. Τα αλμυρά (κι επεξεργασμένα) τρόφιμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο εμφράγματος κι άνοιας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, ενώ τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν το ρίσκο του διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και καρκίνο.
Δε χρειάζεται κανείς να είναι nutrition freak προκειμένου να αποφύγει αυτά τα λάθη. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζοντας πως οι διατροφικές επιλογές εμφανώς επηρεάζουν την υγεία μας αργά ή γρήγορα, όσο νωρίτερα αλλάζουμε τις συνήθειές μας, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε.