Απ’ο,τι φαίνεται δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες για το σώμα μας και τη διαδικασία του μεταβολικού ρυθμού μέσα στο 24ωρο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology έδειξε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν έκαιγαν 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και ο κιρκάδιος ρυθμός παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι χαρακτηριστικό πολλών ζωντανών οργανισμών, όπως των ζώων, των φυτών και των μυκήτων, και αναφέρεται σε οποιαδήποτε βιολογική λειτουργία με ενδογενή περίοδο που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Παρότι είναι ενδογενής, επηρεάζεται και προσαρμόζεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το φως της ημέρας.
Οι επτά συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνα και ίντερνετ, ενώ για τον ένα μήνα που έμειναν εκεί δεν είχαν ρολόγια, ούτε και παράθυρα. Κάθε βράδυ, πήγαιναν για ύπνο 4 ώρες πιο αργά από την ώρα που πήγαιναν την προηγούμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, είχαν μία αντίστοιχη εμπειρία με αυτή που θα είχε κάποιος που ταξίδευε τον κόσμο για μία εβδομάδα προς τα δυτικά.
«Επειδή έκαναν το αντίστοιχο του να γυρίζουν τον κόσμο κάθε εβδομάδα, το εσωτερικό ρολόι του σώματός τους δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Αυτό μας επέτρεψε να μετρήσουμε το μεταβολικό ρυθμό σε διαφορετικές βιολογικές ώρες της ημέρας», είπε η συν-συγγραφέας της έρευνας, Jeanne Duffy, του τμήματος ύπνου και κιρκάδιων διαταραχών του Brighamand Women’s Hospital στη Βοστώνη.
Οι συμμετέχοντες της έρευνας έκαιγαν τις λιγότερες θερμίδες κατά την ανάπαυση, όταν έπεφτε η θερμοκρασία του σώματός τους αργά τοβιολογικό βράδυ (η ώρα που το κιρκάδιο ρολόι προωθεί τον ύπνο), ενώ τις περισσότερες 12 ώρες μετά, κατά το βιολογικό απόγευμακαι τη δύση του ηλίου.
Παρά το ότι η έρευνα ήταν μικρή, τα ευρήματά της ήταν σημαντικά, ενώ οι επιστήμονες θα εξετάσουν στην πορεία αν τα αποτελέσματα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους ανθρώπων με μη σταθερά ωράρια ύπνου.