Όταν ακούμε να γίνεται συζήτηση για την αφυδάτωση, αμέσως το μυαλό μας πάει σε καλοκαιρινές ημέρες…Με τον υδράργυρο να “πιάνει κόκκινο” κι εμείς να αναζητούμε σκιά και κάτι πολύ ΠΟΛΥ δροσερό να πιούμε. Εντούτοις, παρά το γεγονός πως το χειμώνα δεν ιδρώνουμε όσο το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι πως και κατά τους χειμερινούς μήνες η αφυδάτωση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό δεν υφίσταται απλά επειδή το χειμώνα δεν πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε.
Τους χειμερινούς μήνες εκθέτουμε το σώμα μας σε ψυχρές θερμοκρασίες,. Αντιδραστικά, αυτόματα θα προσπαθήσει να φιλτράρει περισσότερο αίμα, το οποίο γίνεται μέσω των νεφρών και της διούρησης. Στην ουσία, πρόκειται για μία διεργασία του σώματος προκειμένου αυτό να προστατευτεί από την υποθερμία.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Κατά τους ψυχρούς μήνες, η ροή του αίματος προς τα άκρα μειώνεται ώστε να παραμείνουν ζεστά τα όργανα του σώματος και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αυξημένη ροή του αίματος προς τους νεφρούς, άρα αυξάνεται κι παραγωγή ούρων. Συνδυαστικά με το γεγονός πως ιδρώνουμε λιγότερο το χειμώνα, αισθανόμαστε την ανάγκη διούρησης πιο συχνά. Αν κι αυτό δε μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε πως διψάμε, η κατάσταση μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει πως η ανάγκη για επαρκή και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού παραμένει. Ακόμη κι αν κάποιος δε θέλει να πίνει συχνά κρύο νερό, μπορεί να στραφεί σε εκείνο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε κάθε περίπτωση είναι βασικό να παρακολουθούμε την ημερήσια πρόσληψη νερού, καθώς και κάθε ύποπτο σύμπτωμα που μαρτυρά αφυδάτωση (αίσθημα δίψας, λιγότερα και σκουρόχρωμα ούρα, κόπωση και ζαλάδα). Παράλληλα, φροντίζουμε να παραμένουμε ζεστοί και να πίνουμε τακτικά νερό ώστε να αποφευχθεί ή διούρηση λόγω ψύχους.
Πηγή: Well + Good
Featured image: unsplash.com/@kimdonkey