Επτά κόλπα για να οργανωθούμε (ακόμη) καλύτερα.
Η γυμναστική στο σπίτι είναι ίσως ό,τι πιο βολικό και οικονομικό μπορούμε να κάνουμε – άλλωστε βρισκόμαστε στο χώρο μας κι άρα αισθανόμαστε πιο άνετα. Τι γίνεται, όμως, όταν προκύπτουν προβλήματα που μπορούν να την αναβάλλουν ή που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή; Επειδή, λοιπόν, η γυμναστική στο σπίτι είναι κάτι που πρέπει να μας εξυπηρετεί αλλά και να μας ευχαριστεί, ας δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την καθημερινή μας ρουτίνα!
01 Διατηρούμε πρόγραμμα. Αντί να κάνουμε άσκοπες ασκήσεις, πρώτα απ’ όλα ξεκαθαρίζουμε τι θέλουμε να κερδίσουμε από τη γυμναστική μας. Απώλεια βάρους; Ευλυγισία; Σύσφιξη; Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες μας, διαλέγουμε ασκήσεις ανάλογα με αυτές. Αφού γίνει αυτό, οργανώνουμε τις ασκήσεις μας σε εβδομαδιαία (ή και μηνιαία) βάση.
02 Επιβραβεύουμε (υγιεινά) τον εαυτό μας. Είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για κάθε μέρα που σημειώνουμε “check” δηλώνοντας την επιτυχή έκβαση της γυμναστικής μας. Μπορεί να είναι ένα μασάζ, μία πλήρης περιποίηση σε spa μετά από ένα μήνα επιτυχημένου προγράμματος ή ένα “δώρο” στον εαυτό μας. Γενικότερα η θετική ενίσχυση είναι μία εξαιρετική τακτική για να μην αποκλίνουμε από το πρόγραμμά μας.
03 Βγαίνουμε από την “comfort zone” μας. Το να εγγραφούμε σ’ ένα ομαδικό τμήμα χορού ή να επισκεπτόμαστε το γεμάτο κόσμο γυμναστήριο είναι ίσως κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, καθώς νιώθουμε πως όλοι μας παρατηρούν και (πιθανώς) μας κρίνουν. Όχι, όμως, όταν είμαστε στο σπίτι. Είτε θέλουμε να χορέψουμε είτε να κάνουμε yoga χωρίς αδιάκριτα βλέμματα, πλέον αυτό είναι εφικτό! Άλλωστε και το διαδίκτυο είναι πλούσιο σε online μαθήματα ή εφαρμογές που μπορούν να μας καθοδηγήσουν!
04 Αντιμετωπίζουμε τη γυμναστική μας σαν σημαντικό ραντεβού. Δε θα ακυρώναμε ένα επαγγελματικό ραντεβού μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε διάθεση, σωστά; Αντίθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην το ξεχάσουμε: το σημειώνουμε στην ατζέντα ή το ημερολόγιό μας, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό… μέχρι και post-it στο ψυγείο μπορεί να κολλήσουμε! Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με τη γυμναστική μας. Βρίσκουμε μία ώρα μέσα στη μέρα μας κατά την οποία μπορούμε να αφοσιωθούμε 100% στις ασκήσεις μας, τη σημειώνουμε κι απλά φροντίζουμε να είμαστε on time στο ραντεβού μας!
05 Οργανώνουμε το χώρο μας. Δε χρειαζόμαστε ολόκληρο δωμάτιο για τη γυμναστική μας, όπως πολλοί θεωρούν (αν, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα, χαλάλι!). Αρκεί ένας χώρος όπου θα μπορούμε να κάνουμε άνετα τις ασκήσεις μας χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιος ή κάτι. Αν γυμναζόμαστε τις πρωινές ώρες, μπορούμε να έχουμε έτοιμο αποβραδίς το χώρο. Βάζουμε μουσική που μας κινητοποιεί, στρώνουμε το στρωματάκι… και ξεκινάμε!
06 Εξοπλιζόμαστε (εφόσον θέλουμε και μπορούμε). Μπορούμε να βρούμε ένα σωρό βοηθήματα για τη γυμναστική μας στο σπίτι και σε προσιτές τιμές: βαράκια, λάστιχα αντίστασης, σχοινάκι κλπ. Αλλά σε περίπτωση που δε θέλουμε κάτι παραπάνω από το στρωματάκι της yoga, υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με χρήση του βάρους του σώματός μας.
07 Προετοιμαζόμαστε σωστά και χαλαρώνουμε σωστά. Το ότι γυμναζόμαστε στο σπίτι δεν πρέπει να μας καθησυχάζει πως μπορούμε να προσπεράσουμε τη διαδικασία της προθέρμανσης. Αντίθετα, ξεκινάμε με ανάλαφρο επί τόπου jogging για να ενεργοποιηθεί το σώμα μας. Επίσης δεν προσπερνάμε το στάδιο της χαλάρωσης ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά πιασίματα ή και τραυματισμούς. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε διατάσεις και μετά μπορούμε να… επιστρέψουμε στο δεύτερο βήμα και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας με ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο με άλατα ή ένα γευστικό smoothie!
Με λίγο σωστό προγραμματισμό και μεθοδικότητα, η γυμναστική στο σπίτι γίνεται εύκολη και διασκεδαστική υπόθεση!