Γεμιστά με χταπόδι και κριθαράκι

Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου, food styling: Μάκης Γεωργιάδης, επιμέλεια: Julia Munn

ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά ντομάτες, για γεμιστά
1½ ποτήρι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ξερά, σε κυβάκια
1.200-1.300 γρ. χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ξίδι
1 πρέζα ζάχαρη
200 γρ. κριθαράκι χοντρό ή κοφτό μακαρονάκι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ανοίγουμε τις ντομάτες και κρατάμε το καπάκι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα τους και την κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1 ποτήρι λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι, τα μυρωδικά, τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το ξίδι.

Συμπληρώνουμε νερό ίσα να σκεπάσει το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτεί το χταπόδι, περίπου 15-20 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το κριθαράκι, 5 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, και το σουρώνουμε. Ανακατεύουμε το κριθαράκι με το χταπόδι και με αυτό γεμίζουμε τις ντομάτες ως τα ¾.
Σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο λάδι, τη σάρκα από τις ντομάτες και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10-15 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα οι ντομάτες.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like