Σας έλεγαν κι εσάς όταν ήσασταν στην εφηβεία “μη σκας για τα σπυράκια, σε λίγα χρόνια θα ξεχάσεις πως τα είχες”; Χμ, ναι, γνωρίζω το συναίσθημα! Η ενήλικη ακμή, βλέπετε, είναι κοινό φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, για τους οποίους θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνω.
Γιατί, όμως, το καλοκαίρι η ακμή δε βελτιώνεται παρά το γεγονός πως η έκθεση στον ήλιο μας “ταΐζει” άμεσα συσχετισμένη με ένα υγιές δέρμα βιταμίνη D και παρά το ότι “το αλάτι ‘καίει’ τα σπυράκια” (δε μπορεί να το έχω ακούσει μόνο εγώ!);
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουμε πως η παραγωγή σμήγματος είναι μία φυσική διεργασία του σώματος ώστε να διατηρείται η υγρασία της επιδερμίδας – μιλάμε, δηλαδή, για τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως το κάθε σπυράκι εμφανίζεται επειδή ο πόρος έχει φράξει από νεκρά δερματικά κύτταρα τα οποία μάλιστα “κολλάνε” λόγω του σμήγματος. Στα δε άτομα με τάσεις ακμής, το σμήγμα έχει πιο κολλώδη υπόσταση, με αποτέλεσμα να φράζει περισσότερο ο πόρος. Αν σε αυτά προστεθούν ο ζεστός καιρός, η υγρασία κι ο ιδρώτας που αποβάλλουμε στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε στον πόρο δημιουργείται ένα μη οξυγονωμένο περιβάλλον φιλικό για την ανάπτυξη του βακτηρίου P. Acnes, το οποίο ενόσω πολλαπλασιάζεται προκαλεί και φλεγμονή.
Καθώς , λοιπόν, δε μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό, η λύση έγκειται στην τακτική περιποίηση και προστασία του δέρματός μας όχι μόνο με τη χρήση των σωστών προϊόντων ομορφιάς αλλά και με έμφαση σε άλλες συνήθειές μας.
01. Χρησιμοποιούμε oil free αντηλιακό. Η χρήση αντηλιακού το καλοκαίρι εξυπακούεται, όμως αν έχουμε τάση για ακμή, περιορίζουμε τη λιπαρότητα όσο περισσότερο γίνεται.
02. Περιορίζουμε διατροφικές αμαρτίες. Η ελαφρότητα της καλοκαιρινής περιόδου συχνά μας ωθεί σε παρασπονδίες και να καταναλώνουμε περισσότερα αλκοολούχα ποτά, ροφήματα με ζάχαρη και σνακς και φαγητά πλούσια σε “κακά λιπαρά” (σημ.: έχουμε μιλήσεις γι’ αυτά!). Όλα αυτά τα προϊόντα και τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος, άρα και τους φραγμένους πόρους.
03. Δοκιμάζουμε προϊόντα αντιμετώπισης της ακμής σταδιακά. Δεν είναι όλα τα προϊόντα συμβατά με όλες τις επιδερμίδες, επομένως καλό είναι να μην αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πολλά από αυτά μονομιάς. Ο όποιος πειραματισμός καλό είναι να γίνει σταδιακά ώστε να βρούμε το προϊόν που μας φέρνει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα καθαριστικά με βάση το σαλικυλικό οξύ διεισδύουν στους πόσους καθαρίζοντάς τους πιο αποτελεσματικά, ενώ τα προϊόντα με βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide) έχουν κι αντιβακτηριδιακή δράση.
04. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ (και απολέπιση). Ειδικά όσες έχουμε τάση για ακμή δεν πρέπει να παραμελούμε την ενυδατική μας το καλοκαίρι και προτείνονται ελαφρά σκευάσματα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, λιπίδια ceramides και νιασιναμίδη. Το ίδιο ισχύει και για την απολέπιση, η οποία μπορεί να επιταχύνει την αντιμετώπιση της ακμής. Τα scrubs με γλυκολικό οξύ μπορούν να εφαρμοστούν σε καθημερινή βάση, απαλλάσσοντας το δέρμα από νεκρά κύτταρα, του χαρίζουν μία ομοιόμορφη υφή και το προετοιμάζουν για την ενυδατική κρέμα.
05. Δεν καθόμαστε σε βρεγμένα ρούχα ή πετσέτες μετά το κολύμπι. Το αλάτι της θάλασσας αλλά και το χλώριο της πισίνας δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο δέρμα μας. Είναι καλό να κάνουμε ένα γρήγορο ντους με σαπούνι λίγο μετά τη βουτιά μας ώστε να τα απομακρύνουμε μαζί με τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα ώστε το δέρμα να γίνει λιγότερο φιλόξενο για βακτήρια.
06. Προτιμούμε ρούχα από φυσικές ίνες. Ένα ρούχο από πολυεστέρα μπορεί να είναι ανθεκτικό, όμως δεν απορροφά την υγρασία του ιδρώτα, με αποτέλεσμα αυτός να εγκλωβιστεί στους πόρους – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα επιλέγουμε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να “αναπνεύσει” και που απορροφά την υγρασία.
Ξέρουμε όλοι πόσο ζόρικη υπόθεση είναι η ακμή, αλλά δεν είναι καλύτερο να την αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά από το να καλύπτουμε για λίγες ώρες το πρόβλημα;