Από την περίοδο που δούλευα στις διεθνείς ειδήσεις, γνωρίζαμε ότι η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών ήταν η μέρα που περίμεναν όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνουν τα ψώνια τους. Επίσης, οι σκήνες αλοφροσύνης από τον κόσμο που ψώνιζε, που κατέφθαναν από τα πρακτορεία ειδήσεων…Μας προκαλούσαν συχνά γέλιο στο γραφείο.
Πλέον και στην Ελλάδα, όλοι περιμένουμε -ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης- αυτή τη μέρα για να κάνουμε τα ψώνια μας. Όλο και περισσότερα καταστήματα διαφημίζουν εβδομάδες πριν τις προσφορές… Σε κάποιες περιπτώσεις που τα καταστήματα πλέον επεκτείνουν τις προσφορές τους σε ολόκληρους τους μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου… Αντί να επικεντρώνονται μόνο στην ημέρα αυτή ή και το Σαββατοκύριακο.
Γνωρίζουμε όμως γιατί ονομάζεται έτσι αυτή η μέρα;
Black Friday είναι η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου. Θεωρείται ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.
Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανοίγουν πολύ νωρίς. Τα τελευταία χρόνια από τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και δίνουν μεγάλες προσφορές. Η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία. Στην Καλιφόρνια και κάποιες άλλες Πολιτείες τηρούν την αργία της “Ημέρας μετά την ημέρα των Ευχαριστιών” για τους υπαλλήλους της Πολιτείας. Πολλοί εργαζόμενοι εκτός λιανικής και τα σχολεία έχουν αργία και την ημέρα των Ευχαριστιών και την επόμενη. Οπότε μαζί με το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, δημιουργείται μια τετραήμερη αργία που αυξάνει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών.
Η Black Friday είναι η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο πωλήσεων του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 200. Αν και ειδήσεις, που εκείνη την εποχή ήταν ανακριβείς, την περιέγραφαν ως τέτοια για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρόμοιες ιστορίες επανεμφανίζονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Παρουσιάζουν την αγοραστική υστερία και την έλλειψη αποθεμάτων, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση φαύλου κύκλου ανατροφοδότησης της ζήτησης.
Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του όρου “Black Friday” με εμπορική σημασία υποδηλώνει ότι ο όρος προέρχεται από την Φιλαδέλφεια. Εκεί χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη και ενοχλητική για τους πεζούς κυκλοφορία οχημάτων, που σημειωνόταν την ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η χρήση του όρου χρονολογείται τουλάχιστον από το 1961. Πλέον θεωρείται ότι αυτή η μέρα ήταν το σημείο του έτους κατά το οποίο το λιανεμπόριο αρχίζει να γυρίζει σε κέρδος. Αυτό σημαίνει στην αμερικάνικη αργκό από “το κόκκινο” (in the red) περνάει “στο μαύρο” (in the black).
Έχουν υπάρξει αναφορές για βία μεταξύ πελατών την ημέρα αυτή. Είναι σύνηθες φαινόμενο να στρατοπεδεύουν καταναλωτές έξω από καταστήματα την αργία των Ευχαριστιών, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη γραμμή και έτσι περισσότερες πιθανότητες να βρουν αυτά που θέλουν να αγοράσουν.
Πηγή: Wikipedia
Photo credits: @daniel_von_appen (unsplash)