Πολλές φορές παραπονιόμαστε και γκρινιάζουμε για διάφορες καταστάσεις… Χωρίς στην ουσία να τις κοιτάμε στα μάτια και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίζουμε έτσι όπως τους αρμόζει. Το ίδιο συμβαίνει και με την κούραση. Την αισθανόμαστε αλλά δεν ψάχνουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή. Αν δεν έχεις ασχοληθεί και πολύ, check παρακάτω γιατί νιώθεις συνέχεια κουρασμένη.
1. Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεϊνη
Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνης συμβάλει στο να νιώθεις πολύ συχνά – και χωρίς ουσιαστικό λόγο – κόπωση και έντονη κούραση. Άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση πρωτεϊνης αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό περισσότερο από τους υδατάνθρακες ή το λίπος. Κάτι που εκτός από την απώλεια βάρους που θα έχεις, θα κάνει πιο έντονο το αίσθημα της κούρασης.
2. Υψηλά επίπεδα στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει μια σημαντική και βαθιά επίδραση στα επίπεδα ενέργειας αλλά και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής. Παρόλο που το άγχος είναι φυσιολογικό, όταν φτάνει σε υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να επηρεάσει συνολικά τη διάθεση. Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι συνδέεται και με το αίσθημα της κούρασης.
3. Κοιμάσαι λάθος ώρα
Εκτός από τον ανεπαρκή ύπνο – που σίγουρα επηρεάζει την ενέργεια – η λάθος ώρα που κοιμάσαι μπορεί να σε κάνει να νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, χωρίς όρεξη και διάθεση. Ο ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας αντί για τη νύχτα, διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, οι οποίες είναι οι βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν ως απόκριση του φωτός και του σκοταδιού κατά την διάρκεια ενός κύκλου 24 ωρών. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ο τρόπος του ύπνου δεν είναι συγχρονισμένος με τον κιρκάδιο ρυθμό, τότε μπορεί να αναπτυχθεί μια χρόνια κόπωση. Ένα γεγονός δηλαδή που παρατηρείται συχνά στους ανθρώπους που έχουν νυχτερινή βάρδια ή εργασία.
4. Ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα
Οι τροφικές ευαισθησίες ή ακόμα και οι δυσανεξίες προκαλούν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πεπτικά προβλήματα, καταρροή ή πονοκέφαλο. Η κόπωση όμως είναι ένα σύμπτωμα που συχνά παραβλέπεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα ζωής μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από την κόπωση σε εκείνους που έχουν ευαισθησίες στα τρόφιμα. Οι κοινές δυσανεξίες στα τρόφιμα περιλαμβάνουν γλουτένη, γαλακτοκομικά, αυγά, σόγια και καλαμπόκι. Αν υποψιάζεσαι ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν κούραση, επισκέψου έναν αλλεργιολόγο ή ένα διαιτολόγο για να σου λύσει κάθε απορία για τις τροφικές ευαισθησίες.
Featured image: @tezza / instagram