Μπορεί κανείς να τα απολαύσει και κατεψυγμένα εκτός εποχής, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως τίποτα δε συγκρίνεται με το… αληθινό, φρέσκο βατόμουρο. Κι αν κι έχουμε μιλήσει για την ανεκτίμητη διατροφική αξία των μούρων, νομίζω πως ήρθε η ώρα να εξερευνήσουμε τα κόκκινα βατόμουρα ή σμέουρα (“λέγετέ μας και raspberries”) αλλά κι το τι μας προσφέρουν τώρα που θα τα συναντούμε πιο συχνά στις λαϊκές αγορές και στα ράφια με τα φρούτα!
01 Είναι ιδανική πηγή θρεπτικών στοιχείων. Ένα κουπάκι με κόκκινα βατόμουρα μας παρέχει περίπου τη μισή ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε. Η C, ως γνωστόν, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει την επιδερμίδα μας καθώς παράγεται χάρη σε αυτήν περισσότερο κολλαγόνο. Τα βατόμουρα περιέχουν επίσης μαγγάνιο και βιταμίνη Κ που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, καθώς και βιταμίνες Ε και Κ, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και κάλιο.
02 Περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα. Τα βατόμουρα που προαναφέραμε προηγουμένως στο κουπάκι περιέχει μόλις πέντε γραμμάρια σακχάρων, ενώ ένα μεσαίο μήλο περιέχει είκοσι γραμμάρια. Έτσι αποδεικνύονται εξαιρετική λύση σνακ για τους γλυκατζήδες που, παράλληλα, θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους.
03 Είναι πλούσια σε αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά. Όπως οι φράουλες κι όλα τα φρούτα της κατηγορίας των μούρων έτσι και τα σμέουρα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι εκείνες οι ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που σε βάθος χρόνου μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, ακόμη και καρκίνο. Τα σμέουρα συγκεκριμένα βοηθούν και στην αντιμετώπιση φλεγμονών που επιφέρουν πρόωρη γήρανση, ενώ επίσης έχουν συνδεθεί με την αποκατάσταση του DNA και την αντιμετώπιση των ενζύμων που προκαλούν πόνους αρθρίτιδας.
04 Μας θωρακίζουν από τον καρκίνο. Το αναφέραμε μόλις τώρα, αλλά καλό είναι και να τονιστεί ως πλεονέκτημα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κόκκινα βατόμουρα κι η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περαιτέρω έρευνες, όμως, έχουν δείξει πως ουσίες που περιέχονται στα σμέουρα, όπως οι ελλαγιταννίνες, μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας απόπτωση, δηλαδή κυτταρικό “θάνατο”.
05 Περιέχουν φυτικές ίνες. Θα ήταν αστείο αν μία τέτοια τροφή ΔΕ μας παρείχε φυτικές ίνες, έτσι; Το κουπάκι με τα σμέουρα περιέχει οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, η οποία αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Θυμίζουμε πως οι φυτικές ίνες μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ισορροπεί την πεπτική λειτουργία και το σάκχαρο του αίματος καθυστερώντας την πέψη,
06 Πιθανώς να συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη. Αν και τα αντιοξειδωτικά όντως είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στην πρόληψη του διαβήτη, μία νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Illinois έρχεται (κατά πάσα πιθανότητα) να το επιβεβαιώσει. Στη διάρκεια του πειράματος, 32 ενήλικες ηλικίας 20 έως 60 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ως εξής: η πρώτη ομάδα δεν είχε καθόλου σμέουρα στο πρωινό τους, η δεύτερη έτρωγε ένα κουπάκι κι η τρίτη δύο κουπάκια. Το συμπέρασμα ήταν πως όσοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, όσο περισσότερα βατόμουρα έτρωγαν τόσο περιόριζαν την ινσουλίνη που χρειάζονταν για να εξισορροπήσουν το σάκχαρο του αίματος, ενώ το ίσιο το σάκχαρο ήταν πιο μειωμένο σε όσους έτρωγαν δύο κουπάκια βατόμουρα συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν καθόλου.
07 Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Τα σμέουρα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, κατά το οποίο ουσιαστικά οι ελεύθερες ρίζες υπερτερούν των κυττάρων που τις αντιμετωπίζουν. Το οξειδωτικό στρες είναι ο παράγοντας που δρομολογεί ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson’s και που τις εξελίσσει. Τα φλαβονοειδή (είδος αντιοξειδωτικών που περιέχονται και στη μαύρη σοκολάτα) που περιέχονται στα σμέουρα έχουν αποδειχθεί πως συμβάλλουν στη βελτίωση του συγχρονισμού, της μνήμης αλλά και της διάθεσης, ενώ επίσης εκτελούν και καθήκοντα “εκκαθάρισης” τοξικών πρωτεϊνών που έχουν συνδεθεί με την εγκεφαλική δυσλειτουργία.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε οπουδήποτε: στο πρωινό μας, στα smoothies μας, σε ενδιάμεσα σνακ, σε επιδόρπια… μάλιστα κάποιες συνταγές τα προσθέτουν και σε κύρια πιάτα! Όπως κι αν τα προτιμάτε εσείς, όμως… καιρός να τα προσθέσετε στη λίστα με τα ψώνια σας!