Πώς τα δύο γαλακτοκομικά προϊόντα εξασφαλίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία;
Σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά, πολλοί προτιμούν εκείνα με την ένδειξη “χαμηλό σε λιπαρά”, με το χαμηλό να αγγίζει και το 0%… Καθώς η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα θεωρείται κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με την καρδιά τους. Ωστόσο, μία νέα έρευνα φαίνεται να “αθωώνει” και τα προϊόντα που είναι πλούσια σε λιπαρά.
Ας δούμε την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine. Μελετητές από πανεπιστήμια της Σουηδίας άντλησαν δεδομένα από 4150 συμμετέχοντες στις αρχές των 60 ετών τους. Για δεκαέξι χρόνια, οι συμμετέχοντες παρείχαν στην ομάδα των επιστημόνων δεδομένα που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες… Καθώς επίσης αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις. Στόχος ήταν να μελετηθεί η πρόσληψη λιπαρών οξέων κι η επίδρασή τους στην υγεία των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με εκείνα αντίστοιχων μελετών από δεκαεπτά ακόμη χώρες ώστε να διευρυνθεί το φάσμα των δεδομένων. Μετά κι από αυτήν την σύγκριση, διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρουσίαζαν βελτίωση στην καρδιολογική τους υγεία. Ακόμη υπάρχει περιθώριο να γίνουν περαιτέρω μελέτες ώστε να εξακριβωθούν αυτά τα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον έναν εκ των συγγραφέων της έρευνας Matti Marklund, φαίνεται πως αυτές τοι τροφές αποδεικνύονται ισχυρός σύμμαχός μας.
Ως παράδειγμα έρχεται το πλήρες γάλα (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα) το οποίο φαίνεται πολύ πιο ωφέλιμο από ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Ωστόσο, προϊόντα τυριού και γιαουρτιού τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση είναι ακόμη καλύτερα από το γάλα ή το βούτυρο.
Τα θρεπτικά συστατικά πιο σημαντικά από τα χαμηλά λιπαρά
Στην ουσία, αυτό που συμπεραίνουμε είναι πως για καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία, δεν είναι απαραίτητο να “μετράμε τα λιπαρά”. Καθώς τα πλήρη προϊόντα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα “ξαδερφάκια” με τα χαμηλά λιπαρά. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως λέμε “απεταξάμην” σε αυτά… Αλλά πως δε χρειάζεται να αποχωριστούμε το γαλακτοκομικό προϊόν που προτιμούμε. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πριν από οποιαδήποτε μεταβολή στη διατροφή μας, εφόσον είναι απαραίτητο, να συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας.
Αρα, φαίνεται πως δε χρειάζεται να αισθανόμαστε τύψεις επειδή προτιμούμε το γιαούρτι μας με όλες του… τις χάρες!
Πηγή: Eat This, Not That
Featured image: unsplash.com/@lindsaymoe