Κι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα μεθοδικότητας!
Ο καθένας από εμάς έχει κάποιους στόχους για τη ζωή του, την προσωπική αλλά και την επαγγελματική. Στην εποχή που ζούμε, όμως, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δεύτερη κι είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο τρόπος που λειτουργούμε στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει την προσωπική μας ζωή – και το αντίστροφο, βεβαίως. Η πολυπόθητη επιτυχία θέλει κι εκείνη μία στρατηγική. Μία καλή και με υγιή νοοτροπία ζωή είναι, άλλωστε, το μονοπάτι για την επιτυχία!
01 Διαχείριση του χρόνου μας. Ειδικά όταν παρατηρούμε πως η προσοχή μας συχνά πυκνά αποσπάται, η σωστή διαχείριση του χρόνου μέσα στη μέρα μας είναι επιτακτική. Εδώ ένα ημερολόγιο μπορεί να μας “σώσει”, μια που έτσι μπορούμε να εστιάσουμε στις υποχρεώσεις μας και να μοιράσουμε σωστά το χρόνο μας στη δουλειά, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο μας. Πώς; Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε προθεσμίες και, όσο κι αν αυτές ακούγονται απειλητικές, στην πραγματικότητα μπορούν να μας κρατήσουν συγκεντρωμένους στους στόχους μας. Όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε σε αυτούς, λοιπόν, τόσο πιο εγγυημένη είναι η επίτευξή τους. Οπότε, θέτουμε σωστά τις προτεραιότητές μας αντί να προσπαθούμε να εκτελέσουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα – αυτό μόνο παραγωγικό δεν είναι! – κι έτσι καταφέρνουμε και δημιουργούμε χρόνο για εμάς. Άλλωστε… για όλους ισχύουν οι είκοσι τέσσερις ώρες της μέρας, στο χέρι μας είναι να τις εκμεταλλευτούμε σωστά!
02 Ο καλός ύπνος. Αν μέχρι τώρα πιστεύατε πως ύπνος κι επιτυχία δε συνδυάζονται… γράψτε λάθος! Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες συνήθειες που πρέπει να βελτιώσουμε προκειμένου να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στις υποχρεώσεις μας. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στη σημασία μία σωστής ρουτίνας στον ύπνο, επομένως θα θυμάστε πως ο καλός ύπνος μας βοηθά να διαχειριστούμε τη μέρα μας με καθαρό μυαλό. Προσωπικά, μάλιστα, αν δεν έχω κλείσει ένα οκτάωρο ήρεμου ύπνου, την επόμενη μέρα κάθε άλλο παρά έτοιμη για να ξεκινήσω τη μέρα μου αισθάνομαι. Ο καλός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική και την πνευματική μας υγεία και μετά από αυτόν νιώθουμε πιο λειτουργικοί πιο παραγωγικοί και (γιατί όχι;) πιο κοινωνικοί!
03 Διαχείριση του άγχους. Είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, οι καταστάσεις που μπορούν να μας αγχώσουν είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να αποκτήσουμε συνήθειες ώστε να περιορίσουμε το στρες που νιώθουμε. Η γυμναστική, ένα χόμπι ή ακόμη και μία υγιής κοινωνική ζωή μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία θετικότερη νοοτροπία για όσα συμβαίνουν γύρω μας κι άρα να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας αγχώνει με ηρεμία και νηφαλιότητα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αποφύγουμε και κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κακές συνήθειες, νομίζοντας πως θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε. Η αναβλητικότητα, η αποστασιοποίηση από τους κοντινούς μας ανθρώπους και τάσεις όπως η υπερφαγία και το binge watching θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν αντίθετα απ’ ό,τι ίσως ελπίζουμε. Όχι, λοιπόν, το Netflix δεν είναι πάντα τρόπος αντιμετώπισης του άγχους!
04 Ορίζουμε στόχους. Όταν έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, ο καθορισμός στόχων μπορεί να είναι το “κλειδί”. Αυτό μπορεί να μας δώσει κίνητρο, να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθησή μας και να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε. Αρκεί αυτοί οι στόχοι, φυσικά, να είναι συγκεκριμένοι και ρεαλιστικοί.
05 Αποδεχόμαστε την αποτυχία. Ας είμαστε ειλικρινείς… όλοι μας έχουμε γευτεί την αποτυχία σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Ξεχνάμε, όμως, πως δεν είναι η αποτυχία που μας καθορίζει, αλλά η προσπάθειά μας. Αποδεχόμενοι την όποια αποτυχία, μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν και να προσπαθήσουμε ξανά και να κάνουμε πιο μεθοδικές κινήσεις. Σημασία έχει να έχουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια. Το να μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε εμπειρίες και γνώση είναι μία δεξιότητα που θα μας δικαιώσει σε κάθε στόχο μας!
Ας δούμε, λοιπόν, την υιοθέτηση αυτών των βημάτων σαν πρόκληση προκειμένου να διεκδικήσουμε τους στόχους μας και η επιτυχία μας να είναι μία (ακόμη) καλύτερη ζωή!