Μία κατηγορία τροφών που δεν πρέπει πλέον να λείπει από μία ισορροπημένη διατροφή είναι οι ξηροί καρποί. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες και βιταμίνες ανήκουν στις τροφές που εγγυώνται πως ο οργανισμός μας θα λειτουργεί “ρολόι”. Μέχρι τώρα πρωταθλητές αναδεικνύονταν τα καρύδια και τα αμύγδαλα – κι ας μην είμαστε άδικοι, έχουν τα καλά τους. Εντούτοις, ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε τι ακριβώς μας προσφέρουν και τα δικά μας φιστίκια Αιγίνης!
01 Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, η οποία διατηρεί εξισορροπημένη την κυκλοφορία του αίματος. Καλύτερη κυκλοφορία σημαίνει πως μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα κι άρα πολύ πιο υγιές κάθε σύστημα του οργανισμού. Ειδικά το ανοσοποιητικό αλλά και το νευρικό σύστημα ωφελούνται σημαντικά από την επαρκή ποσότητα Β6 στο σώμα.
02 Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και καροτενοειδή, συγκεκριμένα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Οι δύο αυτές τελευταίες ενώσεις, μάλιστα, δεν απαντώνται συχνά σε άλλους ξηρούς καρπούς κι η παρουσία τους στα φιστίκια τα κάνει ισχυρούς συμμάχους στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
03 Εξισορροπούν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Μία χούφτα φιστίκια Αιγίνης περιέχει 13 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 11,5 είναι υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως ενσωματώνοντας τα φιστίκια Αιγίνης στη διατροφή μας αυτόματα περιορίζουμε τα επίπεδα της “κακής”LDLχοληστερόλης στο αίμα μας μειώνοντας το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ακόμη, με κάθε μερίδα κατανάλωσης (η χούφτα που λέγαμε) φιστικιών μας προσφέρει 6 γραμμάρια πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και φυσικά χάρη στις φυτικές τους ίνες διατηρούν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρ’όλα αυτά, όπως κάθε άλλη τροφή, έτσι και τα φιστίκια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προκειμένου, λοιπόν, να παρακολουθούμε την ποσότητα που καταναλώνουμε είναι καλό να τα αγοράζουμε με τα τσόφλια τους. Η διαδικασία για να τα ανοίξουμε μειώνει το ρυθμό κατανάλωσης και, πολύ απλά, βλέποντας τα άδεια τσόφλια έχουμε ένα γνώμονα για το πόσα έχουμε φάει.
Από εκεί κι ύστερα; Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή σαν topping σε σούπες, σαλάτες ή ακόμη και γλυκά!
Πηγή: Cleveland Clinic
Photo credits: Medical News Today&Rachael Ray