Με το άκουσμα της λέξης «καρύδα» πολλοί το έχουν συνδέσει με παιχνίδια επιβίωσης ή με ένα εξωτικό μέρος. Tι θεωρείτε όμως ότι είναι η καρύδα; Φρούτο; Ξηρός καρπός; Σπόρος; Η καρύδα (Cocos nucifera) ορίζεται ως «ο καρπός του φυτού κοκοφοίνικα που είναι μέλος της οικογένειας των Φοινικοειδών».
Μπορούμε να την απολαύσουμε φρέσκια αλλά και σε αποξηραμένη μορφή. Από την καρύδα μπορούμε πλέον να έχουμε νερό, γάλα, λάδι και άλλα πολλά. Πόσο ωφέλιμα είναι όλα αυτά για τον οργανισμό μας;
Με το γάλα καρύδας να αποτελεί βάση για τα περισσότερα είδη ταϊλανδέζικων πιάτων, το έλαιο καρύδας να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τα διατροφικά του οφέλη, το νερό της να αξιοποιείται από αθλητές και η ζάχαρη καρύδας να χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών, το ενδιαφέρον γύρω από την καρύδα ολοένα και αυξάνεται! Ποια είναι η θρεπτική της αξία όμως και που αποδίδονται τα οφέλη της στην υγεία;
Ποια τα οφέλη της;
Η καρύδα διαθέτει ποικίλα οφέλη. Επιγραμματικά:
- Είναι καλή πηγή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές
- Λόγω της καλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και μαγνήσιο, δυο μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία, συμβάλουν στη διατήρηση γερών οστών
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ως εκ τούτου βοηθά στη καλύτερη πεπτική λειτουργία με άλλα συναφή οφέλη,
- Είναι εξαιρετική πηγή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς περιέχει αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
- Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της «καλής»(HDL) χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις
- Βοηθά στη διατήρηση των υγιών μαλλιών και λαμπερού δέρματος
Ποια η διατροφική αξία της καρύδας;
Η καρύδα φημίζεται για τα πολλά λιπαρά και κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει.
Τι να προσέξουμε στην κατανάλωση της καρύδας;
Όπως όλα τα προϊόντα έτσι και η καρύδα με τα παράγωγα της χρειάζονται μέτρο στη ποσότητα, έτσι ώστε τα ποικίλα οφέλη τους να συνεχίσουν να είναι επωφελή για την υγεία. Η κατάχρηση ακόμα και του πιο υγιεινού τροφίμου στο τέλος θα προσφέρει αρνητικές συνέπειες.
Κείμενο: ΧΑΡΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ / Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc., Πηγή: mednutrition.gr/
Featured image: unsplash.com/@izgubljenausvemiru