Είτε επειδή προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα είτε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης με τον κορονοϊό, δεν είμαστε λίγοι εμείς που εδώ και καιρό προτιμούμε να κάνουμε την προπόνησή μας στην άνεση του σπιτιού μας. Αυτό φυσικά κάθε άλλο παρά κατακριτέο είναι. Όμως δε χάνεις ούτε μέρα από την προπόνησή σου και παρ’ όλα αυτά και διαφορά δε βλέπεις και νιώθεις πως ζορίζεσαι λίγο παραπάνω. Μήπως… κάνεις κάτι λάθος;
01 Προσπερνάς την προθέρμανση. Το γεγονός πως γυμνάζεσαι στο σπίτι και μετά την προπόνησή σου μπορείς να κάνεις άνετα ένα ντους και να ξεκουραστείς ίσως σε ωθεί να μην κάνεις τις απαραίτητες ασκήσεις προθέρμανσης. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμη και μικροτραυματισμούς. ΟΙ διατάσεις κι οι ασκήσεις warm up είναι βασικές ώστε το σώμα να είναι έτοιμο να δεχθεί τις απαιτήσεις των ασκήσεων που θα ακολουθήσουν.
02 Η προπόνησή σου δεν έχει πρόγραμμα. Με την προπόνηση στο γυμναστήριο έχουμε ήδη μία ροή ασκήσεων, συνήθως με τη βοήθεια των γυμναστών. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να ισχύει στο σπίτι, έτσι; Λάθος. Όταν η γυμναστική που κάνουμε στο σπίτι είναι “έμπνευση της τελευταίας στιγμής” όχι μόνο δε βλέπουμε πρόοδο (καθώς δε μεταβάλλεται ούτε η ποικιλία των ασκήσεων ούτε η έντασή τους) αλλά η συνεχής επανάληψη μεμονωμένων ασκήσεων μπορούν να επιβαρύνουν τους μύες και τις αρθρώσεις. Μπορείς, λοιπόν, να προσθέτεις διαφορετικές ασκήσεις κάθε φορά ή κάθε μέρα να κινητοποιείς και μία διαφορετική ομάδα μυών, δηλαδή τη μία μέρα να κάνεις ασκήσεις για το πα΄νω τμήμα του σώματος και την άλλη για το κάτω τμήμα.
03 Οι ασκήσεις κι οι προπονήσεις σου είναι περίπλοκες. Είναι κάτι αντίστοιχο με την έλλειψη προγράμματος στην γυμναστική μας. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν πολλές προτάσεις για ασκήσεις που κυκλοφορούν κυρίως στο διαδίκτυο, όμως αυτό δε σημαίνει πως κι όλες είναι κατάλληλες για όλους, πόσο μάλλον όταν αυτές δεν ανταποκρίνονται και στο επίπεδο δυσκολίας, ας πούμε, στο οποίο βρίσκεσαι εσύ. Και βέβαια, όσο πιο απαιτητικές οι ασκήσεις που θέλεις να κάνεις, τόσο πιο μεγάλος κι ο κίνδυνος γρήγορης κόπωσης αλλά και τραυματισμών. Είναι καλύτερο για ένα διάστημα να κάνεις περισσότερες επαναλήψεις στις ασκήσεις που ήδη κάνεις χωρίς πρόβλημα ή να αυξάνεις την έντασή τους.
04 Η στάση του σώματος σε κάθε άσκηση δεν είναι αυτή που πρέπει. Στο γυμναστήριο ή το fitness class ο γυμναστής μπορεί να σε βοηθήσει να διορθώσεις τη στάση σου αν αυτή παρεκκλίνει από το κανονικό. Οπότε όταν ο γυμναστής δεν είναι σπίτι για να μας επιβλέπει, η λάθος στάση του κορμιού μπορεί να επιβαρύνει τους μύες. Μία καλή λύση είναι να κάνεις τις ασκήσεις μπροστά σε έναν καθρέφτη ώστε να παρακολουθείς τις κινήσεις του σώματος στη διάρκεια κάθε άσκησης.
05 Οι “πατέντες” για αντικατάσταση εξοπλισμού δεν είναι οι κατάλληλες. Ναι, αν δεν έχεις βαράκια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο μπουκάλια με νερό. Ή ελλείψει μπάρας να χρησιμοποιήσεις τον πάγκο της κουζίνας. Όμως δεν είναι όλες οι εναλλακτικές κατάλληλες για να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό που συνήθως χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο. Αν, παρ’ όλα αυτά, θεωρείς πως δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις ένα ζευγάρι βαράκια, φρόντισε ώστε τα μπουκάλια να έχουν το ίδιο σχήμα αλλά και την ίδια περιεκτικότητα σε νερό. Επίσης βασικό είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς να είναι σταθερά και να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.
Μην ξεχνάς πως στόχος της σωματικής άσκησης δεν είναι μόνο να διατηρεί και να βελτιώνει την υγεία μας, αλλά κυρίως να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Επομένως μη ζορίζεις τον εαυτό σου και προχώρα στο στόχο σου με επιμονή και μεθοδικότητα!
Πηγή: Livestong
Photo credits: @jeffshootzz (unsplash)